Leidinggeven in de hybride organisatie. Resultaat en verbinding in tijden van (post-)corona.
In tijden van corona hebben we veel ontdekt wat we allang wisten, opent Jeroen Busscher zijn nieuwe boek Leidinggeven in de hybride organisatie. Het handelt over de post-corona-organisatie, waarin zelfstandig thuiswerken vanzelfsprekend is. Het blijkt dat mensen ook thuis gewoon hun werk doen. Dat online vergaderen gewoon kán en zelfs veel efficiënter is. Busscher stelt zich echter ook de vraag: hoe nu verder? Hoe gaan leidinggevenden om met de nieuwe situatie? Hoe ondervangen zij de nadelen van medewerkers op afstand? En wat doen we eigenlijk nog op kantoor?
De coronacrisis dwong vrijwel elke organisatie zichzelf opnieuw uit te vinden. Alles wat gewoon was, was dat opeens niet meer: vergaderen om de grote tafel, het een-tweetje bij de koffieautomaat, even naar die klant toe rijden. Binnen enkele dagen ging iedereen doen wat voorheen alleen in hippe start-up’s en hi-tec bedrijven gebeurde: Zoomen, Skypen, samenwerken in Teams of in Hangout.
Volgens Busscher ontdekten we op deze manier wat we allang hadden kunnen weten. Dat digitaal communiceren veel reistijd en vergaderzaaltjes scheelt en vaak een stuk efficiënter is. Dat medewerkers prima in staat zijn zelf verantwoordelijkheid te dragen en hun eigen werk te organiseren, zowel individueel als onderling. Dat het wantrouwen van veel managers hieromtrent onterecht is. Dat zij dus helemaal niet de hele dag instructie hoeven geven, zich overal tegenaan bemoeien en controleren of het wel gebeurt.
Busscher betoogt dat de hybride organisatie – waarin we deels thuis en deels op kantoor werken – een blijvertje is. De voordelen die we hebben ontdekt, zijn niet meer terug te draaien. Thuiswerken blijkt vaak effectiever en efficiënter. We besparen (reis)tijd, er zijn minder files, het klimaat gedijt erbij, medewerkers voelen meer vrijheid en vinden thuis vaak de rust om hun persoonlijke productiviteit te verhogen. Waar liggen dan nog de taken voor de manager? Zij dienen een nieuwe rol te pakken. Een rol die veel interessanter is dan medewerkers voortdurend op de vingers kijken.
Want de nieuwe manier van werken brengt niet alleen voordelen, zegt Busscher. Leidinggevenden voelen zich eenzaam, medewerkers missen verbinding. Dat gaat ten koste van de creativiteit. Bovendien is niet al het werk geschikt voor thuiswerken. Ook het bewaken van de balans tussen werk en privé blijkt moeilijk en het risico op stress en burn-out is groot.
In zes hoofdstukken zet Busscher op een rij hoe de manager een belangrijke rol kan spelen in het ondervangen van de nadelen van (meer) thuiswerken – vooral door spil te zijn in creatieve ontmoetingen en meer verbinding te creëren tussen de medewerkers. Hij doet dat op een kantoor dat kleiner is, dichterbij voelt en speelser wordt. Naar kantoor gaan zou wel eens het hoogtepunt van de week kunnen worden. Wij zijn benieuwd.
Bibliografische gegevens:
Auteurs: Jeroen Busscher
Titel: Leidinggeven in de hybride organisatie. Resultaat en verbinding in tijden van (post-) corona.
Uitgegeven door: Vakmedianet
Jaar: 2020