Waarom ruimte voor neurodiversiteit op het werk goed is voor iedereen

Ieder brein is uniek en nergens wordt dat zo duidelijk als op het werk. Waar de één gek wordt van veel vergaderen, heeft de ander juist behoefte aan overleg en duidelijke sturing. En waar de één gedijt bij thuiswerken, floreert de ander bij levendigheid op de werkvloer. Die verschillen vormen een grote kracht in de organisatie, want mensen die anders denken, communiceren en prikkels verwerken komen ook tot andere inzichten en oplossingen. Toch zijn werkomgevingen vaak alleen afgestemd op de meest gangbare breinen en krijgen de neuro-divergente breinen – waar vaak labels als hoogbegaafd, hoog-sensitief, autistisch, ADHD of dyslectie aan worden toegekend – vaak weinig ruimte om te floreren. Zo gaat het potentieel van neurodiversiteit verloren.

Energiedashboard: voor het verwerven van passende arbeidscontext

Voor haar boek sprak Saskia Schepers talloze neuro-divergente mensen. Op basis daarvan ontwikkelde zij direct toepasbare hulpmiddelen waarmee werknemers, HR-professionals en leidinggevenden vorm kunnen geven aan een neuro-inclusieve werkplek. Bijvoorbeeld met behulp van het energiedashboard. Dit zijn vijf knoppen waaraan kan worden gedraaid voor het verwerven van een passende arbeidscontext – óók als je neuro-typisch bent. Die knoppen zijn achtereenvolgens:

  1. mate van prikkels (voorkom onder- of overprikkeling);
  2. mate van sturing (welke leidinggevende stijl is passend?);
  3. mate van samenwerken (beter in de groep of juist meer een-op-een);
  4. werkritme (plan het werk rondom pieken en dalen);
  5. en mate van structuur (hoeveel behoefte bestaat daaraan en hoe wordt dat georganiseerd?).

‘Als alle breinen werken’ biedt neuro-divergente medewerkers een nieuw perspectief op de eigen capaciteiten en reikt hun omgeving hulpmiddelen aan voor het volledig benutten van die capaciteiten. Dat is niet alleen goed voor de neuro-divergente medewerker, maar voor iedereen – want uiteindelijk werken álle breinen anders.

Bibliografische gegevens:

Auteurs: Saskia Schepers
Titel: Als alle breinen werken. Waarom ruimte voor neurodiversiteit op het werk goed is voor iedereen.
Uitgegeven door: Business Contact
Jaar: 2023