De positieve psychologie heeft het afgelopen anderhalve decennium een opmerkelijke en onstuitbare opmars doorgemaakt. Het vertrekpunt in de positieve psychologie wordt gevormd door een aantal eenvoudige, maar uitermate aansprekende en in de kern existentiële vragen: hoe kunnen we een gelukkig leven leiden? Hoe kunnen we onszelf tot bloei brengen? En hoe kunnen we anderen laten floreren?

PERMA+V

Het bevestigende antwoord op die vraag ligt aan de basis van het boek ‘Building positive organisations: A pragmatic guide to help people and organisations flourish’ van de Nederlander Rens ter Weijde. De auteur heeft zich met dit boek onder meer tot doel gesteld wetenschappelijke inzichten over positieve psychologie te vertalen naar de praktijk van individuen en organisaties. Of je nu op zoek bent naar persoonlijke flourishing-strategieën, je organisatie naar ‘the next level’ wilt brengen of als manager betere teamprestaties wilt boeken, volgens Ter Weijde helpt dit boek je verder.
De kapstok voor het boek vindt hij in Seligman’s PERMA-model, wat de acroniem is van flourishing met (P)ositive emotions, (E)ngagement, Positive (R)elationships, (M)eaning en (A)ccomplishment of (A)chievement. Ter Weijde voegt daar nog (V)italiteit aan toe. Vitaliteit en gezondheid, zo luidt het argument, zijn zowel voorwaarden voor, als een resultaatgebied van flourishing.

——————————————————————————————————–

Meer lezen? Download hier de pdf.

Lars Moratis

Bibliografische gegevens
Titel: Building positive organisations
Ondertitel: A pragmatic guide to help people and organisations flourish
Auteur: Rens ter Weijde
ISBN: 9492004232
Uitgever: Warden Press
1e druk 2015