Hoe werkt de mens? Inzichten in gedrag voor werkverbeteraars.

In zijn boek Hoe werkt de mens? wil Glenn van der Burg (in samenwerking met professor Rick van Baaren) ons een kickstart geven om gelukkiger te worden op het werk. En terwijl wij ons werkgeluk vergroten, zullen we merken dat we tevens betere prestaties gaan leveren. Zelfstandig én gezamenlijk. Het boek is gebaseerd op diverse wetenschappelijke onderzoeken en vele – in de woorden van de auteurs – onleesbare boeken over het meest complexe aller onderwerpen: de mens – en het boek wil die kennis voor ons ontsluiten en direct toepasbaar maken.

Van der Burg en Van Baaren stellen dat 75% van het innovatiesucces in organisaties gewoonweg ontstaat door mensen tot hun recht te laten komen. Organisaties veranderen voortdurend, maar mensen veranderen niet mee. Dus moeten we ons verdiepen in hoe de mens in elkaar zit en moeten we niet proberen de mens aan te passen aan het werk, maar het werk aan de mens. Daarbij gaat het over het werk beter en leuker maken – voor onszelf en voor onze collega’s. Over het creëren van werk, waarin wij onszelf sterk voelen. Over vruchtbare vergaderingen waar we wél energie van krijgen. Over plannen maken die ook daadwerkelijk ergens toe leiden. Over moeiteloos meebewegen met allerlei onstuimige ontwikkelingen en veranderingen.

Maar… Wat bepaalt het gedrag van mensen op hun werk? Wat motiveert de mens? Waarom doen wij niet wat we denken? Wat leren we van het gedrag van mensen tijdens de coronacrisis? Hoe kunnen we moeiteloos veranderen? En wat moeten we doen om vergaderingen weer energiek te maken?

Van der Burg en Van Baren beschrijven drie krachten die het gedrag van mensen in hun werk bepalen:

  1. bewust versus onbewust
  2. promotie versus preventie
  3. inclusie versus distinctie

Zij verschaffen de nodige wetenschappelijke inzichten in deze drie krachten en zij doen dat op een toegankelijke wijze. Daarbij geven zij concrete ‘doe’-opdrachten en voorzien zij ons van tips waarmee wij ons vanaf morgen als werkverbeteraars kunnen manifesteren. Dat stelt ons direct in staat ons werk en dat van onze collega’s leuker, beter en effectiever te maken.

Bibliografische gegevens:

Auteurs: Glenn van der Burg, in samenwerking met Rick van Baaren
Titel: Hoe werkt de mens? Inzichten in gedrag voor werkverbeteraars.
Uitgegeven door: S2 Uitgevers
Jaar: 2020