Boekbespreking

Muel Kaptein, Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen

Editie 2012, nr. 1

Hans van der Heijden

Abraham Lincoln was voor zijn presidentschap van de Verenigde Staten een gerespecteerd advocaat in Illinois. Op een dag kwam een crimineel bij hem langs. ‘Ik zou u willen verzoeken mij te verdedigen’, zei de man. Lincoln antwoordde met de vraag: ‘Bent u schuldig?’. ‘Natuurlijk ben ik schuldig. Dat is ook de reden waarom ik u wil inhuren; om mij vrij te pleiten. ‘Als u uw schuld aan mij bekent’, legde Lincoln hem uit, ‘kan ik u niet verdedigen’. De man reageerde stomverbaasd. ‘Maar u begrijpt het niet, ik bied u duizend dollar voor uw diensten!’. Hoewel duizend dollar veel geld was in die tijd, weigerde Lincoln resoluut. Ook een aanbod van 2000 dollar weigerde Lincoln. Ten einde raad stelde de crimineel aan Lincoln 4000 dollar in het vooruitzicht. Op dat moment vloog Lincoln uit zijn stoel, greep de man in zijn kraag en wierp hem op straat. Toen de man opstond en zijn kleren rechttrok, vroeg hij Lincoln: ‘Waarom zette u mij eruit toen ik vierduizend dollar bood? Waarom niet bij duizend of tweeduizend dollar?’ Lincoln antwoordde daarop: ‘U kwam in de buurt van mijn prijs!’.

Download hier de pdf.

Of zoek verder in de database.