Op 12 november 2020 is onze (ex-)collega dr. Ton Korver overleden. In zijn overlijdensbericht stond: “Hij heeft er een punt achter gezet. De pijn en de vermoeidheid werden hem teveel.” Dat zegt veel over Ton: vechten zolang het kan, dan zelf de regie nemen voor het einde. Maar ook met humor. In een kennisgeving naar intimi kondigde hij zijn besluit aan, met een knipoog naar Monty Python: “and now for something completely different…”

We zullen ons hem herinneren als een heel aardige collega, zachtmoedig en beschaafd. Maar vooral als de bevlogen wetenschapper en filosoof. Ton was een wandelende encyclopedie, die, zo leek het, alles wat hij ooit gelezen had, moeiteloos kon reproduceren. Opgeleid als econoom, maar vanwege maatschappelijke betrokkenheid zichzelf ‘omgeschoold’ tot socioloog, en switchend van wetenschapper naar columnist en ‘dagboekhouder’ om anderen sneller deelgenoot te maken van “dingen die me bezighouden en waar soms de handen van jeuken” (https://www.filosofieinbedrijf.nl/index.html). Tot voor enkele weken geleden stuurde hij interessante (en geestige) dagboekaantekeningen rond.

Na zijn pensionering ging hij ‘gewoon’ door met zijn werk. Immers, ‘de enige baan is een loopbaan’, aldus Tons eigen motto. Zijn laatste boek, Geen tijd. Over de teloorgang van gezag (Amsterdam, Van Gennip, 2020), is nog onlangs verschenen, terwijl hij de zeventig al ruim gepasseerd was. Dat zegt veel over zijn bevlogenheid en maatschappelijke betrokkenheid. Graag deelde hij de wereld zijn gedachten mee over organisaties, arbeid en HRM. Die waren vooral doorwrocht; Ton was niet te betrappen op een niet-onderbouwde mening. Daarom floreerde hij ook in de omgeving waarin hij als laatste werkzaam was, als lector op de Haagse Hogeschool, waar hij ook nog een paar jaar aan verbonden bleef nadat hij de 65 was gepasseerd. Daarvóór werkte Ton onder andere bij de Universiteit van Amsterdam, SISWO, TNO en OSA.

Een bijzonder mens. We zullen hem missen. We wensen zijn vrouw , kinderen en kleinkinderen veel sterkte.

Willem de Lange en Peter Oeij