Columns

25 jaar

21 / 03 / 2023|

Op 21 maart 1998 verscheen het eerste nummer van het Tijdschrift voor HRM. Dat is nu dus precies vijfentwintig jaar geleden. Terugbladerend in de eerste jaargangen valt op, dat de meeste thema’s waarover we publiceerden, nu nog steeds actueel zijn.

Impactfactor of factor impact

14 / 02 / 2023|

Wetenschappers en onderzoekers hebben elkaar harder nodig dan ooit om samen tot nieuwe kennis en nieuwe praktijken te komen en samen onderzoekend en reflecterend échte impact te maken.

Transities en goed werk

19 / 12 / 2022|

‘Goede banen’ en ‘goed werk’ gaan dus niet alleen over arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden, maar ook over arbeidsinhoud en arbeidsverhoudingen.

De stabiele dagelijkse werkelijkheid van HR-professionals?!

30 / 11 / 2022|

Regelmatig worden vraagtekens gezet bij de toegevoegde waarde van de HR-professional. Onterecht, blijkt uit de HRM Praktijkmonitor. HR-professionals worden keer op keer gezien, benut en gewaardeerd door zowel lijnmanagers als hun leidinggevenden

Samen matchen is beter matchen

29 / 09 / 2022|

De tekorten op de arbeidsmarkt zijn zo groot geworden dat dé oplossing niet bestaat. We zullen er gezamenlijk voor moeten zorgen dat mensen in de meest passende functie terechtkomen en zo optimaal kunnen bijdragen.

Hybride werken, op maat en wel nú

03 / 06 / 2022|

We bevinden ons op het kantelpunt naar een nieuw tijdperk en dat maakt organisaties zoekende. Deze variatie is ook wenselijk. We weten immers...

Les uit coronatijd: Kan niet, bestaat niet

12 / 04 / 2022|

Wat hebben we geleerd van twee jaar thuiswerken? Dat we bij het formuleren van nieuw thuiswerkbeleid definitief af moeten stappen van ‘nee, tenzij…’ en flexibel openstaan voor ‘ja, mits…’, vindt Debby Beckers, hoofddocent aan de Radboud Universiteit.

Objectief selecteren kun je leren

15 / 03 / 2022|

Arbeidsmarktdiscriminatie is nog steeds een gigantisch probleem in Nederland. En helaas krijgen HRM-studenten nog maar weinig ‘evidence based’ methodes aangereikt om discriminatie op de werkvloer en in werving en selectie te voorkomen.

Nederland kampioen in het onbenut laten van ICT-talent!

26 / 10 / 2021|

In Nederland valt een groot deel van de hoger opgeleide alumni met een ondersteuningsbehoefte tussen wal en schip. Ze moeten eerst werkloos raken alvorens zij begeleiding kunnen krijgen. Zonde, want deze groep heeft enorm veel te beiden, als we de talenten maar op de juiste manier tot bloei laten komen.

Ode aan onrust

08 / 09 / 2021|

We werken ons niet alleen te pletter, maar staan ook onder druk. Door toenemende tijdsdruk en emotionele belasting. Sluipenderwijs en onvermijdelijk neemt die belasting alleen maar toe.