Nooit meer ruzie met je baas.

Hoe je als hoogbegaafde werk vindt dat past bij jou.

Elk jaar komt ongeveer een derde van alle werknemers in Nederland terecht in een conflict op het werk, zo blijkt uit cijfers van TNO en Arboned. Ongeveer drie procent belandt in een langdurig conflict. Onbekend is welk aandeel hoogbegaafden hebben in deze cijfers, maar voor coaches van hoogbegaafden is het thema zeer vertrouwd.

In haar boek stelt Adrienne van den Bos dat hoogbegaafden regelmatig als irritante betweters worden gezien en daardoor niet geaccepteerd worden door hun leidinggevenden en collega’s. Van den Bos kan het weten, want zij is coach en trainer van hoogbegaafden. Zij begeleidt hoogbegaafden om werk te vinden dat bij hen past, zodat zij hun unieke gaven kunnen benutten en plezier hebben in hun werk. Zij illustreert: “veel hoogbegaafden kunnen zich niet neerleggen bij onrechtvaardigheden of dingen die verkeerd gaan. Ze begrijpen vaak niet dat collega’s en leidinggevenden niet zien wat voor hen zo vanzelfsprekend is. Of waarom er steeds miscommunicatie is. Door de frustratie en de onmacht die hiermee gepaard gaan, ontstaan dan conflicten.”

Vaak wordt daarbij de link met hoogbegaafdheid niet gelegd, want rondom hoogbegaafdheid bestaan veel misvattingen. Bijvoorbeeld dat je altijd succesvol bent in wat je onderneemt of dat alles je gemakkelijk afgaat. Echter, hoogbegaafdheid brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zoals snel uitgekeken raken op zaken, gemakkelijke overprikkeling op de werkvloer, of chronische eenzaamheid door het gemis van aansluiting en verbinding met collega’s.

In dit boek beschrijft Van den Bos de typische eigenschappen die hoogbegaafden in problemen kunnen brengen: ze zijn anders, intens en snel. Vervolgens biedt ze drie uitwegen: zelfkennis, werken op jouw voorwaarden en op tijd weggaan. Zij vindt het belangrijk dat kennis wordt genomen van de omgeving waarin hoogbegaafden het meest tot hun recht komen, dat zij aangeven wat ze nodig hebben en actie ondernemen als ze ergens niet op hun plek zitten. Veel hoogbegaafden hebben niet door dat hun hoogbegaafdheid een rol speelt bij het gedoe dat ze hebben op hun werk. Daardoor komen ze niet tot hun recht en dat is zonde, zegt Van den Bos. Want juist omdat hoogbegaafden zo anders zijn, kunnen zij een unieke waarde leveren aan de organisaties waarin zijn werkzaam zijn.

Een boek dat niet alleen handvatten geeft voor het functioneren van hoogbegaafden in organisaties, maar ook voor hen die met hen samenwerken.

Bibliografische gegevens:

Auteurs: Adrienne van den Bos
Titel: Nooit meer ruzie met je baas. Hoe je als hoogbegaafde werk vindt dat past bij jou.
Uitgegeven door: BigBusinessPublishers
Jaar: 2020