Spanning op het Werk

8 strategieën om af te rekenen met stress en onzekerheid in je team

In Spanning op het Werk schrijven de organisatiekundigen Adrian Gostick en Chester Elton over een belangrijk onderwerp dat veel aandacht verdient in deze verwarrende tijden. Steeds meer getalenteerde mensen dreigen af te haken door een burn-out of door ander stressgerelateerd leed. Zij maken zich zorgen over de toekomst en leggen de lat ten aanzien van het eigen functioneren en presteren – en dat van anderen – steeds hoger. Torenhoge stressbeleving, spanning op het werk en onzekerheid over de eigen mogelijkheden zijn echter geen individuele problemen die inherent zijn aan het werken in organisaties. Dat is een probleem voor de hele organisatie.

Acht strategieën

Voor de oplossing van dit probleem ontwikkelden de auteurs acht strategieën voor leidinggevenden voor een constructieve omgang met spanning op de werkvloer. In Spanning op het Werk laten ze zien dat leidinggevenden actief aan een gezonde werkomgeving kunnen bouwen, door gerichte aandacht te besteden aan (een verlaging van) de werkdruk en aan (een verbetering van) de samenwerking binnen teams, maar ook door emoties (zoals faalangst) bespreekbaar te maken.

Op basis van uitgebreid onderzoek komen de auteurs tot de conclusie dat er acht belangrijke oorzaken zijn voor te veel spanning en stress op het werk: onzekerheid, hoge werkdruk, onduidelijkheid over de bedrijfsstrategie en de doorgroeimogelijkheden, perfectionisme, angst zich uit te spreken, zich als minderheid niet geaccepteerd voelen, sociale uitsluiting binnen het team, gebrek aan zelfvertrouwen en het gevoel niet gewaardeerd te worden.

Gezonde werkomgeving

De stelling van de auteurs is dat dit bij te veel mensen leidt tot een te hoog oplopende spanning en werkdruk én dat dit kan worden voorkomen. Het kan anders, zeggen zij. Ten einde langdurige uitval en voortijdig vertrek van werknemers te voorkomen, hebben leidinggevenden in organisaties de opdracht actief te bouwen aan een gezonde werkomgeving. Dat kunnen zij doen door meer aandacht te besteden aan werkdrukbeheersing en effectieve samenwerking. Dát is hun dringende advies. Aan de hand van veel concrete voorbeelden en initiatieven uit de dagelijkse praktijk nemen zij de lezer mee in acht strategieën die moeten leiden tot meer veerkracht, minder onzekerheid en betere prestaties in organisaties. Daarmee kan een stijging van de ongezonde spanning op het werk doeltreffend worden aangepakt.

Bibliografische gegevens:

Auteurs: Adrian Gostick & Chester Elton
Titel: Spanning op het Werk. 8 strategieën om af te rekenen met stress en onzekerheid in je team.
Uitgegeven door: Business Contact
Jaar: 2021