Hoe kunnen we werk zo ontwerpen dat het niet alleen productief is, maar ook mensen inspireert? Het onderzoek van Oeij, Vaas en Dhondt geeft hier een vernieuwend antwoord op: “Door de SMART-werkontwerpbenadering – die draait om menselijke behoeften – te koppelen aan sociotechnische principes.” Hierdoor ontstaat een unieke aanpak om werkplekken mensgerichter én bovendien toekomstbestendiger te maken. Ofwel een aanpak dat ervoor zorgt dat medewerkers lekker in hun vel zitten én beter presteren.
HR-professionals focussen vaak op de menselijke kant van werk, zoals motivatie en werkplezier, terwijl organisatieontwerpers zich richten op werkprocessen en technologie. Dit kan leiden tot botsende prioriteiten. Het onderzoek laat zien dat deze werelden onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Samenwerking is dus noodzakelijk. Enkel leunen op het SMART-werkontwerpmodel hierbij is niet genoeg. Dit model ontbeert ontwerpstappen over organisatorische inrichting die nu juist van belang zijn. Om werkplekken te creëren die zowel aan menselijke behoeften voldoen als organisatorisch efficiënt zijn is het nodig om SMART te verbinden aan MST (moderne sociotechniek).
De inzet van het WEBA-instrument door de HR-professional
Een belangrijke troef om SMART met MST te verbinden, vinden de onderzoekers in de WEBA-methode; een praktisch hulpmiddel waarmee HR-professionals werkplekken kunnen analyseren en verbeteren. WEBA biedt inzichten in hoe werkprocessen effectiever en mensvriendelijker kunnen worden. Denk aan het beter afstemmen van technologie op menselijke vaardigheden, of het herontwerpen van functies zodat ze meer voldoening geven. Dit maakt van HR niet alleen een aanspreekpunt voor medewerkers, maar ook een strategische partner binnen de organisatie.
Slimmer samenwerken belangrijk voor welzijn van medewerkers
De opkomst van digitalisering, AI en robotisering maakt het werkveld ontzettend complex. Voor HR betekent dit een kans om een grotere rol te spelen in strategische beslissingen. Met kennis van organisatieontwerp en technologie kunnen HR-professionals helpen om keuzes te maken die het welzijn van medewerkers centraal stellen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat technologie niet alleen efficiëntie brengt, maar óók menselijke creativiteit en betrokkenheid versterkt.
Voor de toekomst van werk is samenwerken dus de sleutel tot succes. Dit betekent dat wanneer HR-professionals die de stap zetten naar strategisch organisatieontwerp, ervoor zorgen dat werk niet alleen leuker maar leuker wordt, maar óók betekenisvoller. En dát is een groot goed. Tenslotte ‘werken aan werkgeluk’ is een mooi streven, maar pas wanneer er samen werkplekken worden ontworpen waarbij er zowel rekening wordt gehouden met menselijke behoeften als met organisatorische efficiëntie, voegt het waarde toe voor mens én organisatie