Er is werk aan de winkel voor HR-professionals op het gebied van de implementatie van mensgerichte techniek. Dat staat in het onderzoek ‘De robotarm als collega’ van Milan Wolffgramm, promovendus bij Saxion en TechYourFuture in samenwerking met lectoren Stephan Corporaal en Maarten van Riemsdijk. Ondanks dat er volop geëxperimenteerd wordt met de inzet van ‘cobots’ (collaboratieve robots) is er nog te weinig oog voor de arbeidskwaliteit. En daar ligt een uitdaging voor HR.

Veel geëxperimenteerd

Cobots, of ‘robotarmen’ kunnen de productiviteit van medewerkers en de flexibiliteit van het productieproces vergroten. Op die manier helpen ze de personeelstekorten in de industrie te verminderen en bij de toenemende vraag naar maatwerk-producten. Onderzoeker Wolffgramm ziet dat er wordt al veel geëxperimenteerd met cobots, maar dat de nadruk daarbij ligt op de techniek. De arbeidskwaliteit is daaraan ondergeschikt. Het doet denken aan eerdere automatisering: met de mens als sluitstuk van de techniek. HR speelt nauwelijks een rol en laat een belangrijke kans liggen om een mens-robot-samenwerking te realiseren waarin zowel de kwaliteiten van de mens als de techniek optimaal worden benut.

Cobots

De effecten van de inzet van cobots op de arbeidskwaliteit zijn afhankelijk van hoe de cobot wordt ingezet en hoe het werken ermee is ingericht. Als rekening wordt gehouden met de effecten van de inhoud van het werk en de medewerkers, kan dat leiden tot beter, minder zwaar, minder hectisch, afwisselender en meer autonoom werk. Productiemedewerkers zijn dan positief. Als daarentegen weinig oog is voor de effecten van het werk op de werknemers, zijn zij minder positief. Eén van de aanbevelingen voor HR-professionals is daarom om medewerkers te betrekken bij het ontwerpproces. Om dat te kunnen, moeten HR’ers zich bijvoorbeeld meer verdiepen in de techniek.

Mens is de baas

Dat ontwerpproces is nu vaak het terrein van engineers en productiemanagers. HR-professionals kunnen ervoor zorgen dat medewerkers meer betrokken worden. Zo hou je van meet af aan rekening met de kwaliteiten en werkvoorkeuren, aldus Wolffgramm. Op die manier kom je tot productiesystemen met wederzijdse samenwerking tussen mens en techniek, maar waarbij de mens uiteindelijk de baas is en de techniek het gereedschap. Het betekent ook dat productiemedewerkers meedenken en meebeslissen over de implementatie en daarvoor ook opgeleid en ondersteund worden.

Auteurs

Milan R. Wolffgramm, MSc. is promovendus mens-cobot-samenwerking bij Saxion en TechYourFuture. Dr. Stephan Corporaal is lector human capital bij Saxion en TechYourFuture en Dr. Maarten J. van Riemsdijk is lector HRM bij Saxion en TechYourFuture.

Download hier de volledige pdf

Of ga naar het overzicht van alle nieuwe artikelen.