Het Tijdschrift voor HRM bestaat 25 jaar. In die tijd is niet alleen het vak van de HR-professional veranderd. Ook de gewoonten en gebruiken op de werkvloer, de arbeidsvoorwaarden en de relatie tussen werknemer en werkgever veranderden flink. Speciaal voor ons jubileumjaar vroegen we drie studenten om met hun grootouders in gesprek te gaan over hoe het leven als werknemer er vroeger uitzag.
Naam: Henk Martin (86)
Geboren:14-12-1936
Opleiding: Politieopleiding Amsterdam, zelfstudie rechten & interne opleidingen
Beroep in volgorde: politieagent 1958- 1966, hoofdagent 1966 – 1980, brigadier 1980 – 1985, adjudant 1985 -1993
Het werkzame verleden van opa Martin
Opa begon met zijn politieopleiding in Amsterdam in juli 1958, waarbij de opleidingsduur destijds één jaar bedroeg. Na voltooiing van zijn opleiding, werd opa officieel toegewezen als politieagent. De reden voor de korte duur van de politieopleiding destijds was het ontbreken van toetsing van sociale vaardigheden, waarbij de nadruk uitsluitend lag op de studie van wetgeving. Opa werd toegewezen aan algemene surveillancediensten, wat inhield dat hij op diverse locaties in de wijk Amsterdam-Oost werkzaam was.
Naam: Martin Blom (86)
Geboren: 06-08-1936
Opleiding: Sociale Academie Amsterdam
Beroep in volgorde: jeugdwerker/jongerenwerker. Hierna directeur aan de Volksuniversiteit Rotterdam
Het werkzame verleden van opa Blom
Lachen, huilen, werken en leven. Dit waren de woorden die voorbij kwamen tijdens het luisteren naar de muziek van Ramses Shaffy. Deze woorden dragen de betekenis van het verleden van mijn opa en oma. Voor hen begon het werkleven zo’n zeventig jaar geleden. Mijn opa heeft veel verschillende banen gehad, maar dit artikel gaat slechts over een klein aantal. Het laat zien hoe het werk in de afgelopen jaren is veranderd en hoe er meer plaats is gekomen voor sociale innovaties.
Naam: Anny Ryckmans (86)
Geboren: 23-12-1936
Opleiding: Regentes snit & naad
Beroep in volgorde: Coupeuse in haute couture-zaak Anne de Parme te Brussel. Hierna lerares in Sancta Maria instituut in Aarschot: snit en naad
Het werkzame verleden van moeke Ryckmans
Anny begon haar carrière als 20-jarige coupeuse in een vooraanstaande haute couture-zaak in Brussel. Haar verantwoordelijkheid was het snijden van kleding, ook feestkledij. Na een jaar werd haar de mogelijkheid geboden om haar carrière daar voort te zetten, inclusief reizen naar Parijs met de directrice om inkopen te doen. Een verleidelijke kans, maar Anny koos een ander pad, dichter bij huis. Ze besloot lerares te worden aan het Sancta Maria Instituut, een middelbare school in haar buurt, waar ze haar passie voor mode kon voortzetten binnen de richting snit en naad.