Columns & Essays

Eenzaamheid op de werkvloer. Een blinde vlek?

19 / 12 / 2024|

Eenzaamheid op de werkvloer is een onderbelicht probleem met grote gevolgen voor welzijn en prestaties. Het ontstaat door gemis aan betekenisvolle relaties en erkenning. Werkgevers kunnen dit aanpakken via HR-beleid, leidinggevenden, verbinding en maatschappelijke acties.

De ideale span of control bij de inrichting van organisaties

07 / 11 / 2024|

Boris Gooskens stelt in zijn column dat de ideale span of control afhankelijk is van de organisatiecontext, taakvolwassenheid en teamondersteuning. Ultraplatte structuren zijn niet altijd effectief en platte vuistregels werken niet; de balans tussen persoonlijke aandacht (“caring”) en richting geven (“daring”) is juist cruciaal.

Generatiedenken: het is er niet, maar je ziet het toch

25 / 09 / 2024|

Generatieverschillen op de werkvloer bestaan volgens wetenschappelijk onderzoek niet, maar blijven hardnekkig in de praktijk en wetenschap door stereotypering. Onderzoekers adviseren organisaties te focussen op het doorbreken van deze misvattingen in plaats van op vermeende generatieverschillen.

Eén organisatie, twee werelden

01 / 07 / 2024|

Het onderzoek van KIS toont racisme op de werkvloer bij gemeenten. Medewerkers met een migratieachtergrond ervaren vaak racistische opmerkingen en uitsluiting bij promoties. Leidinggevenden zonder migratieachtergrond zijn zich hier vaak niet van bewust. Objectieve procedures en trainingen voor leidinggevenden kunnen helpen deze ongelijkheid te verminderen.

De schaduwkant van HRM

15 / 04 / 2024|

Alle goedbedoelde ondersteuning van HRM'ers ten spijt, soms kan het ook te veel van het goede zijn. Te veel ondersteuning vanuit de organisatie kan juist risico’s opleveren voor de prestaties en het welzijn van medewerkers. Deze schaduwzijde is nog onderbelicht.

Diplomaterreur… aanslag op kansengelijkheid

01 / 03 / 2024|

De "diplomaterreur" houdt duizenden werklozen buiten de arbeidsmarkt door discriminatie op basis van diploma's. CNV en AWVN pleiten voor een arbeidsmarkt gebaseerd op vaardigheden, niet alleen diploma's. Onderzoek naar skillspaspoorten toont potentieel, maar meer empirisch bewijs en grootschalig onderzoek zijn nodig voor een effectieve implementatie.

Groene arbeidsvoorwaarden – een hoopvol begin, maar er is nog veel te winnen

29 / 01 / 2024|

Werkgevers omarmen groene arbeidsvoorwaarden als een veelbelovende trend, met de focus op mobiliteit zoals vergoedingen voor duurzaam woon-werkverkeer en stimulering van thuiswerken. Deze voorwaarden dienen niet alleen mens en milieu, maar maken bedrijven ook aantrekkelijker op een krappe arbeidsmarkt en anticiperen op strengere milieueisen.

De werkvloer als sociale lift van de toekomst?

17 / 10 / 2023|

Meer en meer wordt erkend dat leren overal gebeurt, een leven lang, ook op de werkvloer. Dat maakt dat werkvloer naast een leerschool ook veel potentieel heeft als sociaal liftsysteem. Ervaringskennis die aanwezig is bij diverse stakeholders moet dringend meer gedeeld en gebruikt worden, om werkvloeren als sociale liftsystemen meer in de kijker te zetten.

Ontketen de kracht van Leven Lang Ontwikkelen

28 / 06 / 2023|

In deze wereld vol constante verandering, waarin elke stap die je zet een kans biedt om te groeien en concurrentie voor te blijven, vormt Leven Lang Ontwikkelen (LLO) een benadering die organisaties laat floreren.

25 jaar

21 / 03 / 2023|

Op 21 maart 1998 verscheen het eerste nummer van het Tijdschrift voor HRM. Dat is nu dus precies vijfentwintig jaar geleden. Terugbladerend in de eerste jaargangen valt op, dat de meeste thema’s waarover we publiceerden, nu nog steeds actueel zijn.