AI als loopbaanmanager voor iedereen
Door Pieter Vermeer
AI is inmiddels overal: in onze telefoons, onze auto’s en onze apps. Stel je voor dat AI ook je carrière ondersteunt? Als een persoonlijke zakenwaarnemer die altijd in de gaten houdt hoe het met je gaat. Deze digitale assistent kijkt niet alleen naar je cv, maar ook naar wie je bent, wat je goed kan, en waar je potentieel ligt. Het volgt continu je werkprestaties, welzijn én work-life balance. Als je uit balans raakt, dan kan het meteen je agenda bijsturen en afspraken verzetten om je wat ademruimte te geven. De AI-coach ziet wanneer je toe bent aan een volgende stap, of dat nu een nieuwe taak, een training, of zelfs een andere functie is. Door jou altijd de beste opties aan te reiken, blijf je in beweging, blijf je optimaal verbonden met je werk en blijf je in staat om het beste uit jezelf te halen.
De dunne lijn tussen innovatie en inbreuk
Zoals bij elke innovatie brengt ook deze ontwikkeling risico’s met zich mee. Ifeoma Ajunwa beschrijft in haar boek The Quantified Worker: Law and Technology in the Modern Workplace hoe AI-technologieën een inbreuk kunnen maken op de privacy van werknemers. Deze continue monitoring kan leiden tot een cultuur van wantrouwen, waarin werknemers zich bekeken en minder vrij voelen. Transparantie en ethische toepassing van AI zijn daarom cruciaal. Bij experimenten met een AI-coach moeten we ons steeds afvragen; is de AI-coach een wenselijk hulpmiddel of een onwenselijk controlemiddel?
HR-professional als scout en coach van de toekomst
Als werkgeversadviseur zie ik dagelijks hoe belangrijk het is voor bedrijven in het mkb om aandacht te geven aan hun Personeel en Organisatie. Bedrijven die écht investeren in P&O en oprechte aandacht hebben voor hun mensen, doen het vaak opvallend goed. Ze weten talent te vinden en te binden en hebben minder moeite om vacatures in te vullen.
Onderzoek[1] toont aan dat HR-professionals nog vaak reactief werken en daardoor kansen missen om strategisch waarde toe te voegen. Ook zie ik dat veel HR-professionals te weinig inzetten op de mogelijkheden van AI, zowel voor hun eigen rol als voor hun organisatie. Alexander Klöpping, internetondernemer en tech-expert, benadrukt het belang van deze persoonlijke ervaring met AI: “Het is zinloos om over AI te praten als je het niet op een individueel niveau doorvoelt.” (Bron: HR Praktijk, 25 oktober 2024).
Een oproep tot actie: start met experimenteren met AI
AI biedt ongekende mogelijkheden om talent te ontdekken en te ontwikkelen, maar we staan nog maar aan het begin van deze transformatie. Het gaat om een fundamentele verandering in hoe we technologie inzetten om niet alleen processen efficiënter te maken, maar ook om mensen beter te begrijpen, te motiveren en te begeleiden in hun loopbaan. Het is cruciaal dat bedrijven, HR-professionals en beleidsmakers nu al beginnen met experimenteren met AI-coaches. Alleen door te leren en te innoveren kunnen we ons voorbereiden op een toekomst waarin mens en technologie hand in hand samenwerken.
Wacht niet af. Start klein, ontdek wat werkt en bouw stap voor stap aan een arbeidsmarkt waarin AI niet vervreemdt, maar juist verbindt. Zo zorgen we ervoor dat technologie niet alleen bijdraagt aan efficiëntie, maar ook aan welzijn en gelijke kansen.
![]() |
Pieter Vermeer, Oprichter/bestuurder Stichting JobOn & Werkgeversadviseur VNO-NCW |
[1] De Impact van Technologische Ontwikkelingen op HR-professionals en het HRM-onderwijs (dec 2023, tijdschrift voor HRM), Auteurs: Jeske van Beurden, Sjanne Marie van den Groenendaal, Irmgard Borghouts.