Lessen voor organisaties en de politiek

Meer dan ooit hebben we behoefte aan goede leiders die perspectief kunnen bieden. Veel problemen lijken echter juist te worden veroorzaakt door slecht functionerende leiders. In hun nieuwe boek beschrijven hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen hoe leiders en hun volgers, zowel in organisaties als in de politiek, omgaan met deze onzekere tijden en wat dit zegt over goed leiderschap.

Wat doet een crisis met het gedrag van leiders? Waarom vragen onzekere tijden om ander leiderschap? En waarom zijn leiders vaak slecht in staat om zelf te veranderen? Janka Stoker is hoogleraar leiderschap en organisatieverandering. Harry Garretsen is hoogleraar internationale economie en bedrijfskunde. Beiden zijn directeur van In the Lead, het expertisecentrum voor effectief leiderschap van de Rijksuniversiteit Groningen en auteurs van het succesvolle managementboek Goede leiders zweven niet uit 2018.

Kritisch

In tegenstelling tot veel modeboeken over managementhypes en met nieuwe onzintheorieën over leiderschap, proberen de auteurs op praktische en inzichtelijke wijze te beschrijven wat goed leiderschap is. Onzekere tijden vragen om een daadkrachtige overheid en goed leiderschap. Stoker en Garretsen beschrijven wat daarvan de belangrijkste kenmerken zijn, maar laten ook zien dat het kiezen van goede leiders misschien nog wel het moeilijkste is. De auteurs aarzelen niet om sommige leiders kritisch onder de loep te nemen, maar geven ook voorbeelden van effectieve, inspirerende leiders, zoals Jacinda Ardern en Volodymyr Zelensky.

Het boek eindigt met een zestal concrete adviezen, die leiders én volgers houvast bieden in onzekere tijden.

Bibliografische gegevens:

Auteurs: Janka Stoker & Harry Garretsen
Titel: Goede Leiders in Onzeker Tijden. Lessen voor organisaties en de politiek
Uitgegeven door: Business Contact
Jaar: 2022