Doei Personeelskosten. Hallo menselijk kapitaal

In veel organisaties vindt het management omzet en winst veel belangrijker dan het investeren in hun medewerkers. Dat is eigenlijk best vreemd, want medewerkers zijn bij veel organisaties toch het belangrijkste kapitaal dat ze bezitten? Waarom wordt het personeel door het gemiddelde MT dan toch vooral gezien als een kostenpost? Wat zou er gebeuren als HR wél bovenaan de MT-agenda staat? Als HR-professionals met eenvoudige gesprekstechnieken adviezen geven waar de management-oogjes van gaan glimmen? Als er weer ruim de tijd is voor het aan de slag gaan met belangrijke HR-thema’s?

Genegeerd

In HR met Ballen geeft auteur Bob Zeegers negen succesformules voor een succesvolle HR-praktijk, waarmee het management overtuigd kan worden tot het investeren in menselijk kapitaal. Want laten we eerlijk zijn, zegt hij, als HR-professional word je vaak straal genegeerd door het management.

Zeegers vraagt zich af waarom we nog steeds zoeken naar onbetaalbaar personeel met een MBA of dubbele opleiding. Waarom kiezen we niet voor medewerkers die beschikken over het juiste DNA? Waarom maken we HRM zo ingewikkeld? Hoe komt het dat veel HR-professionals zich gedragen als een ijscoman die de hele dag vooral mensen blij wil maken? Waarom ook hebben HR-professionals zoveel moeite om eerst goed voor zichzelf te zorgen?

Mooiste vak

Er zijn – volgens Zeegers – zes zure appels waar HR-professionals elke dag mee te maken hebben. Misschien vinden zij daarom hun werk lang niet meer zo leuk als vroeger. In zijn boek wil hij hen helpen door alle zure appels heen te bijten. Want als zij dat doen, is het HR-vak gewoon het mooiste vak ter wereld. Naast de negen succesformules waarmee het MT kan worden overtuigd te investeren in menselijk kapitaal, verschaft de auteurs de nodige praktische tips. Zoals: gedraag je als een wetenschapper, schenk aandacht aan de verpakking van je adviezen en denk als een investeerder. Kortom, wordt een HR-adviseur met ballen.

Bibliografische gegevens:

Auteurs: Bob Zeegers
Titel: HR met Ballen. Doei Personeelskosten. Hallo menselijk kapitaal.
Uitgegeven door: Van Duuren Media
Jaar: 2022