Gedeeld gedrag doorslaggevend voor bevlogenheid onder werknemers
Decuyperes onderzoek laat zien dat positieve leiderschapsstijlen, zoals dienend en ethisch leiderschap, gemeenschappelijke gedragingen delen die belangrijk zijn voor het bevorderen van bevlogenheid onder medewerkers. Twee centrale elementen springen eruit: de focus op moraliteit en rolmodelgedrag. Leidinggevenden die ethische keuzes maken en deze actief uitdragen, inspireren hun medewerkers en versterken hun betrokkenheid.
Daarnaast is het vervullen van de psychologische behoeften van werknemers van groot belang. Decuypere benadrukt dat autonomie, competentie en verbondenheid cruciale factoren zijn die direct door leidinggevenden kunnen worden beïnvloed. Door bijvoorbeeld meer vrijheid te geven in hoe medewerkers hun doelen bereiken, hun competenties te versterken via training en feedback, en positieve sociale interacties te stimuleren, kunnen leidinggevenden een omgeving creëren waarin werknemers floreren.
Vijf paden naar bevlogenheid
Een bevlogen medewerker heeft plezier in zijn werk en haalt er voldoening uit. Reden te meer voor Decuypere om ‘paden’ te identificeren die leidinggevenden kunnen bewandelen om bevlogenheid onder werknemers te stimuleren:
- Het motivationele pad: Door psychologische behoeften te vervullen en medewerkers vragen te laten beantwoorden, zoals “Hoe zinvol is mijn werk?”, kunnen leidinggevenden bevlogenheid vergroten.
- Het praktische pad: Balans tussen uitdagende werkeisen en voldoende hulpbronnen is essentieel. Regelmatige gesprekken over werkdruk kunnen hierbij helpen.
- Het affectieve pad: Positieve emotionele dynamieken binnen teams versterken, en snel ingrijpen bij negatieve emoties, zijn cruciaal.
- Het cognitieve pad: Het regelmatig uitwisselen van informatie, hulpbronnen en feedback tussen leidinggevenden en medewerkers bevordert bevlogenheid.
- Het gedragsmatige pad: Leidinggevenden die zelf bevlogen zijn en zorgen voor hun eigen welzijn, stralen dit uit naar hun team.
Welzijn van medewerkers begint bij welzijn van de leidinggevende
Wanneer leidinggevenden bewust tijd en aandacht besteden aan gesprekken met medewerkers verbetert niet alleen de relatie, maar versterkt ook het welzijn binnen teams. Communicatie op de werkvloer is dus van onschatbare ware. Maar hiernaast is het wel noodzakelijk dat leidinggevenden ook aan het eigen welzijn denkt. Door zich te richten op hun eigen psychologische behoeften, kunnen leidinggevenden niet alleen hun eigen welzijn verbeteren, maar ook dat van hun team. De auteur noemt dat ook wel het ‘doorsijpelingseffect’.
Auteur
Dr. Anouk Decuypere is een expert in leiderschap, communicatie, mindfulness en welzijn. Ze is organisatiepsycholoog en behaalde een doctoraat in de Toegepaste Economische Wetenschappen. Ze werkt als postdoctoraal onderzoeker aan Universiteit Antwerpen, waarbij ze interdisciplinair empirisch onderzoek doet naar artificiële intelligentie, rechtvaardigheid, en duurzaam digitaal bestuur. Ze is ook docent leiderschap en empirische onderzoeksmethodologie.
Download hier de volledige pdf |