Voor meer bevlogenheid en zelfleiderschap

Nieuwsgierigheid is een natuurlijk overlevingsmechanisme en een bron van inspiratie en energie. Het geeft je richting en zorgt dat je blijft leren en ontwikkelen. Vroeger was er lang niet altijd ruimte voor nieuwsgierigheid, maar dat is aan het veranderen. Dat zegt Danae Bodewes – onderzoeker aan Fontys Hogeschool – tenminste in haar boek Schaamteloos Nieuwsgierig. Zij ziet het als haar missie om (aankomende) professionals te stimuleren schaamteloos hun nieuwsgierige, ondernemende zelf te zijn. Zij schrijft over de superkracht die uitgaat van nieuwsgierigheid en hoe belangrijk het is dat we ons daardoor laten leiden. Ook vertelt ze hoe je als professional je voordeel kunt doen met nieuwsgierigheid en wat het kan opleveren. Het is dus een boek over, maar ook voor nieuwsgierige mensen.

Saaiste situatie

Danae Bodewes begeleidt de lezer op diens persoonlijke ontdekkingsreis naar het verkennen, ontdekken en benutten van de diversiteit en de kracht van nieuwsgierigheid. Wie de eigen ‘nieuwsgierigheidshandleiding’ eenmaal kent, zo stelt zij, kan een eigen koers varen. Dat betekent dat hij zelfs in de saaiste en uitdagendste situaties kansen ziet om met meer plezier en bevlogenheid te leren en werken. De auteur beoogt met haar boek de lezer handvatten aan te reiken die hem helpen om schaamteloos zijn nieuwsgierige zelf te zijn.

Verwonderen

Nieuwsgierigheid is in de ogen van Bodewes zelden een rechtlijnig proces. Ten einde het toch enigszins overzichtelijk te houden en enige grip te verschaffen op de nieuwsgierigheid, heeft zij het proces opgedeeld in vijf zogenaamde landingsplaatsen: verwonderen, verkennen, ontdekken, toepassen & reflecteren en creëren. Dit zijn invalshoeken van waaruit kan worden vertrokken voor het verkennen, ontdekken, ontwikkelen en benutten van nieuwsgierigheid. In elk van de vijf delen van het boek, staat een van deze landingsplaatsen centraal. Daarmee kan de lezer ontdekken hoe nieuwsgierigheid werkt en hoe het gestimuleerd kan worden.

Het boek sluit af met negen werkbladen waarmee de eigen nieuwsgierigheidshandleiding kan worden opgesteld. Die handleiding vormt de sleutel tot het ontwikkelen van krachtig zelfleiderschap. Daarmee wordt je in staat gesteld jezelf steeds weer uit te dagen en te motiveren om schaamteloos nieuwsgierig te zijn. De handleiding helpt – met diverse praktische tools, interviews, vragen en opdrachten – ook bij het uitleggen aan anderen (leidinggevenden of collega’s) wat er nodig is om optimaal te functioneren.

Bibliografische gegevens:

Auteurs: Danae Bodewes
Titel: Schaamteloos nieuwsgierig. Voor meer bevlogenheid en zelfleiderschap
Uitgegeven door: Boom Uitgevers
Jaar: 2022