Het artikel ‘Het NLQF als instrument voor HR om de waarde van kwalificaties te herkennen. Zijn we daar al?’ van Drs. Simon Broek komt op een moment dat de arbeidsmarkt krap is en de HR-afdelingen op zoek zijn naar nieuwe manieren om talent te vinden en te ontwikkelen. Wat Broek betreft vinden ze deze manier in het HR-instrument ‘NLQF’; een nationaal kwalificatieraamwerk dat kwalificaties ordent op verschillende niveaus van complexiteit en vaardigheden. Maar ondanks dat NLQF een centraal bindend raamwerk is geworden dat leven lang ontwikkelen kan ondersteunen, is het framework in Nederland nog onvoldoende ingeburgerd.

Het NLQF: wat is dat?

Het NLQF, dat aansluit bij het European Qualifications Framework (EQF), maakt kwalificatieniveaus transparanter, wat werknemers en werkzoekenden helpt om beter te navigeren in opleidings- en arbeidsmarktmogelijkheden. Voor HR-professionals zou dit raamwerk waardevol kunnen zijn bij het beoordelen van kandidaten op basis van hun leeruitkomsten in plaats van alleen op basis van formele diploma’s. Bijzonder nuttig in een tijd waarin de diversiteit aan opleidingen en leerpaden groeit, zowel binnen Nederland als internationaal.

Succesvolle toepassing NLQF in Ierland en Schotland

Waar in Nederland het NLQF nog onvoldoende ingeburgerd is, is dat in Ierland en Schotland wel anders. Hier worden dergelijke kwalificatieraamwerken al succesvol toegepast in werving en selectie, waardoor HR-professionals beter zicht hebben op de daadwerkelijke vaardigheden van kandidaten. Uit evaluaties van andere landen blijkt zelfs dat dergelijke kwalificatieraamwerken kunnen helpen bij het benutten van een bredere talentenpool en het efficiënter inzetten van personeel. Reden te meer om NLQF meer onder de aandacht te brengen. En dáár is een taak voor de HR-professional weggelegd.

Gebruik NLQF in Nederland in opwaartse stroom door wettelijke verankering

Momenteel ligt de bekendheid van kwalificatieraamwerken onder HR-professionals en bedrijven nog laag. Op kleine schaal wordt het instrument al ingezet en de recente wettelijke verankering van het NLQF zou deze beweging kunnen versnellen. Praktische ondersteuning hierbij voor HR blijft wel noodzakelijk. Wat de HR-professional zelf al kan doen? Zich meer verdiepen in de mogelijkheden die het raamwerk biedt. Dit zou hen helpen om vacatures beter af te stemmen op daadwerkelijke niveaus van kwalificaties en vaardigheden, en ook om gerichtere trainingen en opleidingsprogramma’s te selecteren voor werknemers.

Auteur

Simon (S.D.) Broek (1982) is directeur bij onderzoeksbureau Ockham-IPS (Utrecht) en promovendus aan de Open Universiteit Faculteit Onderwijswetenschappen.

Download hier de volledige pdf