De grondslag van HRM

Willem de Lange, Peggy De Prins & Beatrice van der Heijden | 30 / 3 / 2020 | Tags:  Hoger onderwijs, HRM, Ontwikkeling van HRM, Rol van HRM

HRM is een multidisciplinaire wetenschap. Sommige theorieën vinden hun oorsprong in de psychologie, andere in de economie of de sociologie. Het vakgebied heeft betrekking op alles rondom ‘de mens in de organisatie’: hoe er leiding wordt gegeven, hoe het werk is verdeeld, welke zeggenschap de medewerker heeft, zijn of haar competenties en ontwikkeling, work-life balance, et cetera, en dan nog tal van operationele zaken als werving en selectie, socialisatie, beloning, waardering – om maar een willekeurige greep te doen uit die volle grabbelton van het personeelsmanagement.

Het is ook een relatief jonge wetenschap. Veelal wordt 1984 aangehouden als het jaar waarin het vakgebied als (min of meer) zelfstandige discipline erkenning verwierf. Niet als verwijzing naar het boek van Orwell, maar omdat in dat jaar twee boeken verschenen die een groot stempel drukten op het ontstaan en de ontwikkeling van het vakgebied, en van de theoretische ontwikkeling in de decennia die daarop volgden – tot nu toe. Het waren Managing Human Assets van Beer, Spector, Lawrence, Mills en Walton en Strategic Human Resource Management van Fombrun, Tichy en Devanna. De daarin ontwikkelde concepten zijn later bekend geworden als respectievelijk het Harvard Model en het Michigan Model, zo vernoemd naar de universiteiten waar deze wetenschappers aan verbonden waren.

Download hier de volledige pdf

Repliek en Dupliek

Jan Kees Looise | Jeroen & Frits Kluijtmans | Pascale Peters

In deze replieken en dupliek reageren vier experts uit het vakgebied op het recent geplaatste artikel van De Lange, van der Heijden & Prins. Jan Kees Looise reageert op de historische ontwikkeling van het vakgebied, Jeroen & Frits Kluijtmans reageren over de relatie tussen theorie en praktijk binnen HRM en tenslotte reflecteert Pascale Peters op de positie van vrouwelijke wetenschappers in HRM.  Na de replieken, reageren de auteurs van dit artikel in een dupliek op de replieken.

Download hier de volledige replieken en dupliek

Artikelen

‘Opgesloten’ werknemer ook nadelig voor werkgever

30 / 06 / 2023|

Opgesloten zitten in de baan. Het komt regelmatig voor en heeft niet alleen negatieve effecten voor degene die het betreft; ook de organisatie ondervindt er nadelen van. Merel Feenstra deed promotieonderzoek naar dit relatief onbekende fenomeen en komt met een aantal aanbevelingen voor de praktijk.

Columns

De werkvloer als sociale lift van de toekomst?

17 / 10 / 2023|

Meer en meer wordt erkend dat leren overal gebeurt, een leven lang, ook op de werkvloer. Dat maakt dat werkvloer naast een leerschool ook veel potentieel heeft als sociaal liftsysteem. Ervaringskennis die aanwezig is bij diverse stakeholders moet dringend meer gedeeld en gebruikt worden, om werkvloeren als sociale liftsystemen meer in de kijker te zetten.

Ontketen de kracht van Leven Lang Ontwikkelen

28 / 06 / 2023|

In deze wereld vol constante verandering, waarin elke stap die je zet een kans biedt om te groeien en concurrentie voor te blijven, vormt Leven Lang Ontwikkelen (LLO) een benadering die organisaties laat floreren.

Recensies

Tweebaans Werk

23 / 10 / 2023|

Het boek "Tweebaans Werk" benadrukt de waarde van het delen van medewerkers en combineert op een boeiende manier theorie met praktijk. Een uitnodiging om de avontuurlijke route van het tweebaans werk te verkennen. Zowel door professionals als door werkgevers.

Events

Boeksignalering

Van woorden naar daden

13 / 11 / 2023|

In ‘Van woorden naar daden’ deelt het IDEA Center (Inclusion, Diversity, Equity & Access Center) van de Erasmus Universiteit Rotterdam de aldaar verzamelde kennis, ervaringen en praktische handvatten voor het veranderen van organisaties in een meer inclusieve, diverse, rechtvaardige en toegankelijke – en daardoor in hun opvattingen uiteindelijk ook prettigere – plek om te werken voor iedereen.

Schaamteloos nieuwsgierig

17 / 05 / 2023|

Nieuwsgierigheid is een natuurlijk overlevingsmechanisme en een bron van inspiratie en energie. Het geeft je richting en zorgt dat je blijft leren en ontwikkelen. Vroeger was er lang niet altijd ruimte voor nieuwsgierigheid, maar dat is aan het veranderen.

Overig nieuws

Enquête: Design Thinking

09 / 11 / 2023|

LEZERSENQUÊTE | Help ons met jouw waardevolle inzichten Dit jaar werkt het Tijdschrift van HRM samen met een groep masterstudenten van de Erasmus Universiteit. [...]