De grondslag van HRM

Willem de Lange, Peggy De Prins & Beatrice van der Heijden | 30 / 3 / 2020 | Tags:  Hoger onderwijs, HRM, Ontwikkeling van HRM, Rol van HRM

HRM is een multidisciplinaire wetenschap. Sommige theorieën vinden hun oorsprong in de psychologie, andere in de economie of de sociologie. Het vakgebied heeft betrekking op alles rondom ‘de mens in de organisatie’: hoe er leiding wordt gegeven, hoe het werk is verdeeld, welke zeggenschap de medewerker heeft, zijn of haar competenties en ontwikkeling, work-life balance, et cetera, en dan nog tal van operationele zaken als werving en selectie, socialisatie, beloning, waardering – om maar een willekeurige greep te doen uit die volle grabbelton van het personeelsmanagement.

Het is ook een relatief jonge wetenschap. Veelal wordt 1984 aangehouden als het jaar waarin het vakgebied als (min of meer) zelfstandige discipline erkenning verwierf. Niet als verwijzing naar het boek van Orwell, maar omdat in dat jaar twee boeken verschenen die een groot stempel drukten op het ontstaan en de ontwikkeling van het vakgebied, en van de theoretische ontwikkeling in de decennia die daarop volgden – tot nu toe. Het waren Managing Human Assets van Beer, Spector, Lawrence, Mills en Walton en Strategic Human Resource Management van Fombrun, Tichy en Devanna. De daarin ontwikkelde concepten zijn later bekend geworden als respectievelijk het Harvard Model en het Michigan Model, zo vernoemd naar de universiteiten waar deze wetenschappers aan verbonden waren.

Download hier de volledige pdf

Repliek en Dupliek

Jan Kees Looise | Jeroen & Frits Kluijtmans | Pascale Peters

In deze replieken en dupliek reageren vier experts uit het vakgebied op het recent geplaatste artikel van De Lange, van der Heijden & Prins. Jan Kees Looise reageert op de historische ontwikkeling van het vakgebied, Jeroen & Frits Kluijtmans reageren over de relatie tussen theorie en praktijk binnen HRM en tenslotte reflecteert Pascale Peters op de positie van vrouwelijke wetenschappers in HRM.  Na de replieken, reageren de auteurs van dit artikel in een dupliek op de replieken.

Download hier de volledige replieken en dupliek

Artikelen

Columns

Diplomaterreur… aanslag op kansengelijkheid

01 / 03 / 2024|

De "diplomaterreur" houdt duizenden werklozen buiten de arbeidsmarkt door discriminatie op basis van diploma's. CNV en AWVN pleiten voor een arbeidsmarkt gebaseerd op vaardigheden, niet alleen diploma's. Onderzoek naar skillspaspoorten toont potentieel, maar meer empirisch bewijs en grootschalig onderzoek zijn nodig voor een effectieve implementatie.

Groene arbeidsvoorwaarden – een hoopvol begin, maar er is nog veel te winnen

29 / 01 / 2024|

Werkgevers omarmen groene arbeidsvoorwaarden als een veelbelovende trend, met de focus op mobiliteit zoals vergoedingen voor duurzaam woon-werkverkeer en stimulering van thuiswerken. Deze voorwaarden dienen niet alleen mens en milieu, maar maken bedrijven ook aantrekkelijker op een krappe arbeidsmarkt en anticiperen op strengere milieueisen.

Recensies

The dark side – waarover er gezwegen wordt op de werkvloer

23 / 01 / 2024|

In "The Dark Side" daagt Peggy De Prins, professor sustainable HRM, werknemers, leidinggevenden en HR-professionals uit om de stilte over onderwerpen als #MeToo en HR-praktijken te doorbreken. Het boek bespreekt twintig dark sides, biedt handvatten voor dialoog en benadrukt realistisch perspectief met tips voor medewerkers, leidinggevenden en HR-professionals.

De burn-out paradox: Geschiedenis van een ongrijpbare maatschappijziekte

22 / 12 / 2023|

De schrijver van het boek 'De burn-out paradox' laat zijn lezer uitgebreid stilstaan bij de huidige, maar ook vroegere betekenissen van deze maatschappijziekte, waarbij de tijdgeest en de maatschappelijke context als belangrijke factoren worden aangewend om de vlag en lading van burn-out door de tijd te begrijpen.

Events

Dutch HRM Network conference: Call for abstracts

Van 6 tot en met 8 november 2024 vindt de 13de internationale conferentie van het Dutch HRM Network plaats aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Centraal in het thema dit jaar staat een blik op de toekomst van HRM en werk

Boeksignalering

Groeimindset

18 / 03 / 2024|

Sportpsychologen Bart Heuvingh en Tim Koning ontwikkelden de open hand-methode waarmee talloze sporters, studenten, docenten, ouders, werknemers en managers geholpen werden met het aanleren van een nieuwe mindset: de groeimindset - een mindset die je leert anders te kijken naar de eigen prestaties en meer te vertrouwen op het eigen leervermogen.

Als alle breinen werken

04 / 01 / 2024|

‘Als alle breinen werken’ biedt neuro-divergente medewerkers een nieuw perspectief op hun neurodiversiteit en de eigen capaciteiten en reikt hun omgeving hulpmiddelen aan voor het volledig benutten van die capaciteiten.

Overig nieuws

Auteurs gezocht: Themanummer Algoritmisch HRM

13 / 02 / 2024|

Algoritme en kunstmatige intelligentie binnen het HRM domein De wereldwijde toepassing van technologieën als algoritmes en kunstmatige intelligentie (AI) neemt in sneltreinvaart toe. Deze ‘slimme’ [...]