De grondslag van HRM
Willem de Lange, Peggy De Prins & Beatrice van der Heijden | 30 / 3 / 2020 | Tags: Hoger onderwijs, HRM, Ontwikkeling van HRM, Rol van HRM
HRM is een multidisciplinaire wetenschap. Sommige theorieën vinden hun oorsprong in de psychologie, andere in de economie of de sociologie. Het vakgebied heeft betrekking op alles rondom ‘de mens in de organisatie’: hoe er leiding wordt gegeven, hoe het werk is verdeeld, welke zeggenschap de medewerker heeft, zijn of haar competenties en ontwikkeling, work-life balance, et cetera, en dan nog tal van operationele zaken als werving en selectie, socialisatie, beloning, waardering – om maar een willekeurige greep te doen uit die volle grabbelton van het personeelsmanagement.
Het is ook een relatief jonge wetenschap. Veelal wordt 1984 aangehouden als het jaar waarin het vakgebied als (min of meer) zelfstandige discipline erkenning verwierf. Niet als verwijzing naar het boek van Orwell, maar omdat in dat jaar twee boeken verschenen die een groot stempel drukten op het ontstaan en de ontwikkeling van het vakgebied, en van de theoretische ontwikkeling in de decennia die daarop volgden – tot nu toe. Het waren Managing Human Assets van Beer, Spector, Lawrence, Mills en Walton en Strategic Human Resource Management van Fombrun, Tichy en Devanna. De daarin ontwikkelde concepten zijn later bekend geworden als respectievelijk het Harvard Model en het Michigan Model, zo vernoemd naar de universiteiten waar deze wetenschappers aan verbonden waren.
Download hier de volledige pdf |
Repliek en Dupliek
Jan Kees Looise | Jeroen & Frits Kluijtmans | Pascale Peters
In deze replieken en dupliek reageren vier experts uit het vakgebied op het recent geplaatste artikel van De Lange, van der Heijden & Prins. Jan Kees Looise reageert op de historische ontwikkeling van het vakgebied, Jeroen & Frits Kluijtmans reageren over de relatie tussen theorie en praktijk binnen HRM en tenslotte reflecteert Pascale Peters op de positie van vrouwelijke wetenschappers in HRM. Na de replieken, reageren de auteurs van dit artikel in een dupliek op de replieken.
Download hier de volledige replieken en dupliek |
Artikelen
Leidinggevenden spelen grote rol in welzijn medewerkers
Dr. Anouk Decuypere's onderzoek toont aan dat positieve leiderschapsstijlen, zoals dienend en ethisch leiderschap, bevlogenheid en welzijn van werknemers bevorderen. Aandachtige communicatie en het vervullen van psychologische behoeften zijn cruciaal voor een betrokken en productieve werkomgeving.
Proactiviteit een onmisbaar element in agile werken
Onderzoek van Twemlow en Tims toont aan dat proactief gedrag in agile teams wordt bevorderd door positieve reacties van teamleden en klanten, wat leidt tot betere werkprocessen en effectievere teams. Sociale steun is essentieel voor het stimuleren van proactiviteit.
Columns
Eén organisatie, twee werelden
Het onderzoek van KIS toont racisme op de werkvloer bij gemeenten. Medewerkers met een migratieachtergrond ervaren vaak racistische opmerkingen en uitsluiting bij promoties. Leidinggevenden zonder migratieachtergrond zijn zich hier vaak niet van bewust. Objectieve procedures en trainingen voor leidinggevenden kunnen helpen deze ongelijkheid te verminderen.
De schaduwkant van HRM
Alle goedbedoelde ondersteuning van HRM'ers ten spijt, soms kan het ook te veel van het goede zijn. Te veel ondersteuning vanuit de organisatie kan juist risico’s opleveren voor de prestaties en het welzijn van medewerkers. Deze schaduwzijde is nog onderbelicht.
Recensies
HRM en disruptieve technologie: een actueel overzichtswerk
Het boek 'Human Resource Management and Disruptive Technologies' biedt een actueel overzicht van hoe disruptieve technologieën zoals AI HR beïnvloeden. Het benadrukt het belang van mensgerichte keuzes en HR's rol in het verantwoord inzetten van technologie, met concrete voorbeelden en perspectieven voor onderzoekers en professionals.
Middenmanagement: van nutteloze leemlaag tot onmisbare strategische schakel
Middenmanagement ondergaat een herwaardering, tegengesteld aan eerdere trends van zelfsturende teams. "Leading from the Middle" belicht de cruciale rol van middenmanagers in strategie en innovatie. Het boek schetst vier essentiële rollen en biedt praktische en theoretische inzichten, maar mist strakke definities en richt zich op discussie en reflectie over leiderschap en cultuur.
Events
Online launchevent van vernieuwde XpertHR
XpertHR ontwikkelde nieuwe producten om hun visie en richting uit te breiden. Voor een volledig begrip van de transformatie van XpertHR, lanceert onze partner een webinar voor klanten, prospects en partners.
Dutch HRM Network conference: Call for abstracts
Van 6 tot en met 8 november 2024 vindt de 13de internationale conferentie van het Dutch HRM Network plaats aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Centraal in het thema dit jaar staat een blik op de toekomst van HRM en werk
Boeksignalering
Stop het zwijgen
"Stop het Zwijgen" biedt organisaties praktische adviezen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en aan te pakken. Het boek benadrukt het belang van een sociaal veilige werkomgeving en biedt strategieën om het zwijgen te doorbreken, wat zowel werknemers als werkgevers ten goede komt.
Op zoek naar passend werk
In het boek 'Op zoek naar passend werk' onderzoekt arbeidspsycholoog Martha Meerman de impact van baanverlies tijdens de coronacrisis op twaalf individuen: van kamermeisje tot dirigent. Ze beschrijft obstakels, hulp bij herstel, en roept op tot dialoog over zinvol, duurzaam werk en bestaanszekerheid in de arbeidsmarkt.
Overig nieuws
Auteurs gezocht: Themanummer Algoritmisch HRM
Algoritme en kunstmatige intelligentie binnen het HRM domein De wereldwijde toepassing van technologieën als algoritmes en kunstmatige intelligentie (AI) neemt in sneltreinvaart toe. Deze ‘slimme’ [...]