De grondslag van HRM
Willem de Lange, Peggy De Prins & Beatrice van der Heijden | 30 / 3 / 2020 | Tags: Hoger onderwijs, HRM, Ontwikkeling van HRM, Rol van HRM
HRM is een multidisciplinaire wetenschap. Sommige theorieën vinden hun oorsprong in de psychologie, andere in de economie of de sociologie. Het vakgebied heeft betrekking op alles rondom ‘de mens in de organisatie’: hoe er leiding wordt gegeven, hoe het werk is verdeeld, welke zeggenschap de medewerker heeft, zijn of haar competenties en ontwikkeling, work-life balance, et cetera, en dan nog tal van operationele zaken als werving en selectie, socialisatie, beloning, waardering – om maar een willekeurige greep te doen uit die volle grabbelton van het personeelsmanagement.
Het is ook een relatief jonge wetenschap. Veelal wordt 1984 aangehouden als het jaar waarin het vakgebied als (min of meer) zelfstandige discipline erkenning verwierf. Niet als verwijzing naar het boek van Orwell, maar omdat in dat jaar twee boeken verschenen die een groot stempel drukten op het ontstaan en de ontwikkeling van het vakgebied, en van de theoretische ontwikkeling in de decennia die daarop volgden – tot nu toe. Het waren Managing Human Assets van Beer, Spector, Lawrence, Mills en Walton en Strategic Human Resource Management van Fombrun, Tichy en Devanna. De daarin ontwikkelde concepten zijn later bekend geworden als respectievelijk het Harvard Model en het Michigan Model, zo vernoemd naar de universiteiten waar deze wetenschappers aan verbonden waren.
![]() |
Download hier de volledige pdf |
Repliek en Dupliek
Jan Kees Looise | Jeroen & Frits Kluijtmans | Pascale Peters
In deze replieken en dupliek reageren vier experts uit het vakgebied op het recent geplaatste artikel van De Lange, van der Heijden & Prins. Jan Kees Looise reageert op de historische ontwikkeling van het vakgebied, Jeroen & Frits Kluijtmans reageren over de relatie tussen theorie en praktijk binnen HRM en tenslotte reflecteert Pascale Peters op de positie van vrouwelijke wetenschappers in HRM. Na de replieken, reageren de auteurs van dit artikel in een dupliek op de replieken.
![]() |
Download hier de volledige replieken en dupliek |
Artikelen
Bijscholen onder werktijd positief voor deelname
Als werknemers onder werktijd scholing kunnen volgen, verhoogt dit de deelname aan scholing. Om te zorgen dat meer werknemers scholing volgen, is het ook belangrijk dat er een positieve leercultuur is binnen de organisatie.
Werken en leren in de verpleeghuissector
Dat een werkplek ook een plek is om jezelf te ontwikkelen, is niet altijd vanzelfsprekend. Het is nodig om leren en ontwikkelen voortdurend onder de aandacht te houden. En het kost tijd. Dat schrijft Miranda Snoeren, lector Professionele Werkplaatsen bij Fontys Hogescholen. Ze deed onderzoek naar werken, leren en ontwikkelen in de verpleeghuissector.
Goede Leiders in Onzeker Tijden
Stoker en Garretsen beschrijven wat de belangrijkste kenmerken zijn van een daadkrachtige overheid en goed leiderschap. Maar ze laten ook zien dat het kiezen van goede leiders misschien nog wel het moeilijkste is.
Columns
Transities en goed werk
‘Goede banen’ en ‘goed werk’ gaan dus niet alleen over arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden, maar ook over arbeidsinhoud en arbeidsverhoudingen.
Recensies
Future of work
Een breed scala van onderwerpen en invalshoeken passeren de revue passeren. Daarbij wordt een antwoord gezocht op de vraag: wat is er nodig om sociale en technologische innovaties duurzamer toe te passen in het Nederlandse bedrijfsleven?
Handboek Human Resource Development
Het boek is bedoeld voor HR(D)-professionals die zich bezighouden met vragen omtrent het organiseren van het leren. Ook voor docenten en studenten aan HR-gerelateerde opleidingen vormen de hoofdstukken een rijke reflectie op het HRD-vakgebied.
Events
High tech HR meet-up – 2 februari – Veldhoven
De allereerste editie van de High Tech HR Meet-up. Het binden, boeien en behouden van technisch opgeleide medewerkers staat centraal.
Boeksignalering
Goede Leiders in Onzeker Tijden
Stoker en Garretsen beschrijven wat de belangrijkste kenmerken zijn van een daadkrachtige overheid en goed leiderschap. Maar ze laten ook zien dat het kiezen van goede leiders misschien nog wel het moeilijkste is.
Futureproof Talentmanagement
Rob van den Berg houdt een pleidooi voor het maken van een stap van HRM naar people development. Dat pleidooi is gebaseerd op zijn jarenlange ervaring als HR-professional.
Overig nieuws
Nieuw redactielid: Maarten Renkema
Maarten Renkema (1990) treedt per 1 december 2022 toe tot de de redactie van het Tijdschrift voor HRM. Maarten is werkzaam als universitair docent aan de Universiteit Twente, waar hij onder meer doceert op het gebied van HRM en innovatie ...