De grondslag van HRM

Willem de Lange, Peggy De Prins & Beatrice van der Heijden | 30 / 3 / 2020 | Tags:  Hoger onderwijs, HRM, Ontwikkeling van HRM, Rol van HRM

HRM is een multidisciplinaire wetenschap. Sommige theorieën vinden hun oorsprong in de psychologie, andere in de economie of de sociologie. Het vakgebied heeft betrekking op alles rondom ‘de mens in de organisatie’: hoe er leiding wordt gegeven, hoe het werk is verdeeld, welke zeggenschap de medewerker heeft, zijn of haar competenties en ontwikkeling, work-life balance, et cetera, en dan nog tal van operationele zaken als werving en selectie, socialisatie, beloning, waardering – om maar een willekeurige greep te doen uit die volle grabbelton van het personeelsmanagement.

Het is ook een relatief jonge wetenschap. Veelal wordt 1984 aangehouden als het jaar waarin het vakgebied als (min of meer) zelfstandige discipline erkenning verwierf. Niet als verwijzing naar het boek van Orwell, maar omdat in dat jaar twee boeken verschenen die een groot stempel drukten op het ontstaan en de ontwikkeling van het vakgebied, en van de theoretische ontwikkeling in de decennia die daarop volgden – tot nu toe. Het waren Managing Human Assets van Beer, Spector, Lawrence, Mills en Walton en Strategic Human Resource Management van Fombrun, Tichy en Devanna. De daarin ontwikkelde concepten zijn later bekend geworden als respectievelijk het Harvard Model en het Michigan Model, zo vernoemd naar de universiteiten waar deze wetenschappers aan verbonden waren.

Download hier de volledige pdf

Repliek en Dupliek

Jan Kees Looise | Jeroen & Frits Kluijtmans | Pascale Peters

In deze replieken en dupliek reageren vier experts uit het vakgebied op het recent geplaatste artikel van De Lange, van der Heijden & Prins. Jan Kees Looise reageert op de historische ontwikkeling van het vakgebied, Jeroen & Frits Kluijtmans reageren over de relatie tussen theorie en praktijk binnen HRM en tenslotte reflecteert Pascale Peters op de positie van vrouwelijke wetenschappers in HRM.  Na de replieken, reageren de auteurs van dit artikel in een dupliek op de replieken.

Download hier de volledige replieken en dupliek

Artikelen

Werknemer heeft baat bij apps duurzame inzetbaarheid

28 / 03 / 2023|

Apps kunnen bijdragen aan de inzetbaarheid van werknemers. Dat concludeert Tinka van Vuuren na onderzoek van het gebruik en effect van apps op duurzame inzetbaarheid. ‘Een app is goed in te zetten als aftrap van een aanpak, of als onderdeel van beleid of een jaarplan.’

Columns

25 jaar

21 / 03 / 2023|

Op 21 maart 1998 verscheen het eerste nummer van het Tijdschrift voor HRM. Dat is nu dus precies vijfentwintig jaar geleden. Terugbladerend in de eerste jaargangen valt op, dat de meeste thema’s waarover we publiceerden, nu nog steeds actueel zijn.

Recensies

Beste medewerker, hoe gaat het?

09 / 03 / 2023|

De tien ingrediënten worden bijzonder zorgvuldig besproken, telkens wetenschappelijk onderbouwd en geïllustreerd met interessante voorbeelden en tips en tricks voor de praktijk. Ze geven het boek een duidelijke structuur en concrete handvaten voor actie en verbetering.

Future of work

07 / 12 / 2022|

Een breed scala van onderwerpen en invalshoeken passeren de revue passeren. Daarbij wordt een antwoord gezocht op de vraag: wat is er nodig om sociale en technologische innovaties duurzamer toe te passen in het Nederlandse bedrijfsleven?

Events

Boeksignalering

Schaamteloos nieuwsgierig

17 / 05 / 2023|

Nieuwsgierigheid is een natuurlijk overlevingsmechanisme en een bron van inspiratie en energie. Het geeft je richting en zorgt dat je blijft leren en ontwikkelen. Vroeger was er lang niet altijd ruimte voor nieuwsgierigheid, maar dat is aan het veranderen.

HR met ballen

04 / 04 / 2023|

In zijn boek wil Bob Zeegers HR-professionals helpen door alle zure appels heen te bijten. Want als zij dat doen, is het HR-vak gewoon het mooiste vak ter wereld.

Overig nieuws

Podcast: Strategische personeelsplanning, wat werkt?

28 / 09 / 2022|

Aflevering 5: Strategische Personeelsplanning. De arbeidsmarkt is krap, vergrijzing slaat toe, andere businessmodellen, verduurzaming, kortom er wordt nogal wat gevraagd van de collega’s in jouw organisatie. Hoe zorg je ervoor dat je morgen en overmorgen de juiste kwaliteiten en kennis  in huis hebt?