Artikelen

(Zelf)leiderschap en werkdruk aan Nederlandse universiteiten

Steeds meer Nederlandse werkgevers onderkennen de noodzaak om werkdruk actief aan te pakken. Dit is niet verbazingwekkend, want werkdruk en andere genoemde oorzaken van werkstress zijn kostbaar. In dit artikel wordt onderkend dat werkdrukbeheersing een taak ofwel verantwoordelijkheid is van organisaties en medewerkers. Ook de Nederlandse academische sector heeft een groot werkdruk-probleem en daarom moeten alle Nederlandse universiteiten aan de slag om de werkdruk beheersbaar te maken. Concreet stellen we de vraag wat nodig is voor het versterken van (zelf)leiderschap ten bate van werkdrukbeheersing aan Nederlandse universiteiten. Om deze onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden maken we gebruik van de Ability-Motivation-Opportunity (AMO)-theorie en passen deze voor de eerste keer toe in de context van werkdrukbeheersing bij Nederlandse universiteiten.

Leidinggevenden en medewerkers kunnen en moeten gezamenlijk aan werkdrukbeheersing werken. De verantwoordelijkheid voor werkdrukmanagement ligt echter niet alleen maar bij (toekomstige) leidinggevenden en medewerkers. Ook HR en de organisatietop zijn aan zet. Voor deze actoren worden specifieke aanbevelingen ontwikkeld die antwoord geven op de vraag welke AMO medewerkers en leidinggevenden nodig hebben ten bate van werkdrukbeheersing.

De complexiteit van het managen van diversiteit in teams

De toenemende diversiteit op de werkvloer vraagt om gedegen management van deze verschillen door organisaties. Een groot aantal organisaties is al actief bezig met het vergroten van diversiteit en inclusie van medewerkers (zie bv. diversiteitinbedrijf.nl), maar er is meer nodig dan het vergroten van diversiteit en mensen zich als individu thuis laten voelen. Medewerkers werken namelijk vaak in teamverband, waarin diversiteit zowel positieve als negatieve effecten kan hebben. Gelukkig is veel wetenschappelijk onderzoek naar teamdiversiteit gedaan dat inzicht kan verschaffen in hoe diversiteit aangestuurd kan worden. In dit artikel geef ik een overzicht van de huidige stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek naar diversiteit in teams.

Uit dit overzicht blijkt onder andere dat de effectiviteit van management van diversiteit grotendeels afhankelijk is van de mate waarin teamleden een positieve overtuiging over en goede omgangsvaardigheden met diversiteit hebben. Het artikel eindigt met enkele aanbevelingen voor managers en HR medewerkers en adviseurs die te maken hebben met diversiteit in hun teams en hun organisatie.

Statushouder in dienst?

Statushouders vormen een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt. De bereidheid van werkgevers is cruciaal voor de arbeidsmarktparticipatie van statushouders. Dit onderzoek gaat na waarom sommige werkgevers een statushouder in dienst nemen en anderen niet. De combinatie van interviews en een vignettenstudie laat zien dat naast kenmerken van statushouders ook organisatiekenmerken en de institutionele context een rol spelen. Wanneer de statushouder de taal spreekt en een relevante opleiding heeft gevolgd in het herkomstland, zijn werkgevers in dit onderzoek eerder geneigd de statushouder in dienst te nemen. Motivatie en gezondheid vormen hierbij noodzakelijke voorwaarden. Daarnaast zijn organisatiekenmerken van belang: kleine organisaties, organisaties met moeilijk vervulbare vacatures en organisaties met aandacht voor diversiteit lijken eerder geneigd een statushouder in dienst te nemen.

De bevindingen laten tevens zien dat capaciteit op de werkvloer om de statushouder te begeleiden van belang is alsmede intern draagvlak voor deze beslissing. Tot slot speelt de institutionele context een rol. Wanneer werkgevers andere werkgevers kennen met een statushouder in dienst, lijken zij eerder geneigd om zelf een statushouder in dienst te nemen. Sociaal beleid vanuit de gemeente heeft een stimulerende werking bij het aannemen van een statushouder.

Nieuwe artikelen

Gendersegregatie op arbeidsmarkt versterkt door vacatureteksten

11 / 12 / 2024|

Nieuw onderzoek toont aan dat vacatureteksten gendersegregatie versterken door impliciete werknormen in vacatureteksten: fulltime in techniek en parttime in zorg. Inclusieve teksten en flexibele werkopties kunnen een bredere doelgroep aanspreken en arbeidsmarktdynamiek verbeteren.

Columns

Eenzaamheid op de werkvloer. Een blinde vlek?

19 / 12 / 2024|

Eenzaamheid op de werkvloer is een onderbelicht probleem met grote gevolgen voor welzijn en prestaties. Het ontstaat door gemis aan betekenisvolle relaties en erkenning. Werkgevers kunnen dit aanpakken via HR-beleid, leidinggevenden, verbinding en maatschappelijke acties.

De ideale span of control bij de inrichting van organisaties

07 / 11 / 2024|

Boris Gooskens stelt in zijn column dat de ideale span of control afhankelijk is van de organisatiecontext, taakvolwassenheid en teamondersteuning. Ultraplatte structuren zijn niet altijd effectief en platte vuistregels werken niet; de balans tussen persoonlijke aandacht (“caring”) en richting geven (“daring”) is juist cruciaal.

Recensies

Co-Intelligence: Living and Working with AI

22 / 12 / 2024|

Maarten Renkema bespreekt Co-Intelligence van Ethan Mollick, een boek over de samenwerking tussen mens en AI. Met scherpe inzichten en praktische tips laat Mollick zien hoe AI ons werk, leven en vaardigheden verandert.

De kracht van het verschil

14 / 10 / 2024|

"De kracht van het verschil" biedt praktische inzichten om inclusie op de werkvloer te bevorderen. De auteurs combineren persoonlijke ervaringen, theorie en praktijkvoorbeelden, met nadruk op de Diversiteitskaarten-methode. Het boek onderstreept dat inclusie inspanning en bewustwording vereist.

Events

Online launchevent van vernieuwde XpertHR

XpertHR ontwikkelde nieuwe producten om hun visie en richting uit te breiden. Voor een volledig begrip van de transformatie van XpertHR, lanceert onze partner een webinar voor klanten, prospects en partners.

Boeksignalering

Rebelleren moet je Faciliteren

21 / 11 / 2024|

Bas Kodden benadrukt in Rebelleren moet je Faciliteren het belang van non-conformisme voor innovatie. Goede rebellen dagen de status quo uit en bevorderen verbetering, terwijl leidinggevenden leren onderscheid maken tussen nuttige rebellen en destructieve saboteurs.

Stop het zwijgen

05 / 09 / 2024|

"Stop het Zwijgen" biedt organisaties praktische adviezen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en aan te pakken. Het boek benadrukt het belang van een sociaal veilige werkomgeving en biedt strategieën om het zwijgen te doorbreken, wat zowel werknemers als werkgevers ten goede komt.

Overig nieuws

Auteurs gezocht: Themanummer Algoritmisch HRM

13 / 02 / 2024|

Algoritme en kunstmatige intelligentie binnen het HRM domein De wereldwijde toepassing van technologieën als algoritmes en kunstmatige intelligentie (AI) neemt in sneltreinvaart toe. Deze ‘slimme’ [...]

Drieluik: HR terug in de tijd

02 / 11 / 2023|

Niet alleen het vak van de HR-professional verandert, ook de gewoonten en gebruiken op de werkvloer. Hoe kijkt men nu naar hun geleefde werkleven? Drie studenten interviewden hun grootouders.