Artikelen
(Zelf)leiderschap en werkdruk aan Nederlandse universiteiten
Steeds meer Nederlandse werkgevers onderkennen de noodzaak om werkdruk actief aan te pakken. Dit is niet verbazingwekkend, want werkdruk en andere genoemde oorzaken van werkstress zijn kostbaar. In dit artikel wordt onderkend dat werkdrukbeheersing een taak ofwel verantwoordelijkheid is van organisaties en medewerkers. Ook de Nederlandse academische sector heeft een groot werkdruk-probleem en daarom moeten alle Nederlandse universiteiten aan de slag om de werkdruk beheersbaar te maken. Concreet stellen we de vraag wat nodig is voor het versterken van (zelf)leiderschap ten bate van werkdrukbeheersing aan Nederlandse universiteiten. Om deze onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden maken we gebruik van de Ability-Motivation-Opportunity (AMO)-theorie en passen deze voor de eerste keer toe in de context van werkdrukbeheersing bij Nederlandse universiteiten.
De complexiteit van het managen van diversiteit in teams
De toenemende diversiteit op de werkvloer vraagt om gedegen management van deze verschillen door organisaties. Een groot aantal organisaties is al actief bezig met het vergroten van diversiteit en inclusie van medewerkers (zie bv. diversiteitinbedrijf.nl), maar er is meer nodig dan het vergroten van diversiteit en mensen zich als individu thuis laten voelen. Medewerkers werken namelijk vaak in teamverband, waarin diversiteit zowel positieve als negatieve effecten kan hebben. Gelukkig is veel wetenschappelijk onderzoek naar teamdiversiteit gedaan dat inzicht kan verschaffen in hoe diversiteit aangestuurd kan worden. In dit artikel geef ik een overzicht van de huidige stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek naar diversiteit in teams.
Statushouder in dienst?
Statushouders vormen een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt. De bereidheid van werkgevers is cruciaal voor de arbeidsmarktparticipatie van statushouders. Dit onderzoek gaat na waarom sommige werkgevers een statushouder in dienst nemen en anderen niet. De combinatie van interviews en een vignettenstudie laat zien dat naast kenmerken van statushouders ook organisatiekenmerken en de institutionele context een rol spelen. Wanneer de statushouder de taal spreekt en een relevante opleiding heeft gevolgd in het herkomstland, zijn werkgevers in dit onderzoek eerder geneigd de statushouder in dienst te nemen. Motivatie en gezondheid vormen hierbij noodzakelijke voorwaarden. Daarnaast zijn organisatiekenmerken van belang: kleine organisaties, organisaties met moeilijk vervulbare vacatures en organisaties met aandacht voor diversiteit lijken eerder geneigd een statushouder in dienst te nemen.
Nieuwe artikelen
Wie wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek?
Zelfs in deze tijden van grote personeelskrapte nemen bedrijven mensen niet vaker aan op basis van wat ze kunnen. Van een’ skills gebaseerde aannamepraktijk’ is geen sprake.
‘Opgesloten’ werknemer ook nadelig voor werkgever
Opgesloten zitten in de baan. Het komt regelmatig voor en heeft niet alleen negatieve effecten voor degene die het betreft; ook de organisatie ondervindt er nadelen van. Merel Feenstra deed promotieonderzoek naar dit relatief onbekende fenomeen en komt met een aantal aanbevelingen voor de praktijk.
Columns
De werkvloer als sociale lift van de toekomst?
Meer en meer wordt erkend dat leren overal gebeurt, een leven lang, ook op de werkvloer. Dat maakt dat werkvloer naast een leerschool ook veel potentieel heeft als sociaal liftsysteem. Ervaringskennis die aanwezig is bij diverse stakeholders moet dringend meer gedeeld en gebruikt worden, om werkvloeren als sociale liftsystemen meer in de kijker te zetten.
Ontketen de kracht van Leven Lang Ontwikkelen
In deze wereld vol constante verandering, waarin elke stap die je zet een kans biedt om te groeien en concurrentie voor te blijven, vormt Leven Lang Ontwikkelen (LLO) een benadering die organisaties laat floreren.
Recensies
A research agenda for workplace innovation, the challenge of disruptive transitions
Het boek 'Workplace Innovation' geeft een rijk overzicht van 25 jaar onderzoek, geeft hoog op over mensgerichte interventies voor organisaties bij disruptieve veranderingen en pleit voor integratie en betere specificatie van workplace innovatie.
Tweebaans Werk
Het boek "Tweebaans Werk" benadrukt de waarde van het delen van medewerkers en combineert op een boeiende manier theorie met praktijk. Een uitnodiging om de avontuurlijke route van het tweebaans werk te verkennen. Zowel door professionals als door werkgevers.
Events
Boeksignalering
Van woorden naar daden
In ‘Van woorden naar daden’ deelt het IDEA Center (Inclusion, Diversity, Equity & Access Center) van de Erasmus Universiteit Rotterdam de aldaar verzamelde kennis, ervaringen en praktische handvatten voor het veranderen van organisaties in een meer inclusieve, diverse, rechtvaardige en toegankelijke – en daardoor in hun opvattingen uiteindelijk ook prettigere – plek om te werken voor iedereen.
Schaamteloos nieuwsgierig
Nieuwsgierigheid is een natuurlijk overlevingsmechanisme en een bron van inspiratie en energie. Het geeft je richting en zorgt dat je blijft leren en ontwikkelen. Vroeger was er lang niet altijd ruimte voor nieuwsgierigheid, maar dat is aan het veranderen.
Overig nieuws
Enquête: Design Thinking
LEZERSENQUÊTE | Help ons met jouw waardevolle inzichten Dit jaar werkt het Tijdschrift van HRM samen met een groep masterstudenten van de Erasmus Universiteit. [...]
Drieluik: HR terug in de tijd
Niet alleen het vak van de HR-professional verandert, ook de gewoonten en gebruiken op de werkvloer. Hoe kijkt men nu naar hun geleefde werkleven? Drie studenten interviewden hun grootouders.
Podcast: Evedence based HR
Er worden allerlei HR-programma’s en instrumenten ontwikkeld en in de praktijk gebracht. Maar zijn deze ook succesvol? En wat is de basis om deze op te zetten? Wetenschap, hypes of onderbuikgevoel? Over het belang van Evidence based HR