Artikelen
(Zelf)leiderschap en werkdruk aan Nederlandse universiteiten
Steeds meer Nederlandse werkgevers onderkennen de noodzaak om werkdruk actief aan te pakken. Dit is niet verbazingwekkend, want werkdruk en andere genoemde oorzaken van werkstress zijn kostbaar. In dit artikel wordt onderkend dat werkdrukbeheersing een taak ofwel verantwoordelijkheid is van organisaties en medewerkers. Ook de Nederlandse academische sector heeft een groot werkdruk-probleem en daarom moeten alle Nederlandse universiteiten aan de slag om de werkdruk beheersbaar te maken. Concreet stellen we de vraag wat nodig is voor het versterken van (zelf)leiderschap ten bate van werkdrukbeheersing aan Nederlandse universiteiten. Om deze onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden maken we gebruik van de Ability-Motivation-Opportunity (AMO)-theorie en passen deze voor de eerste keer toe in de context van werkdrukbeheersing bij Nederlandse universiteiten.
De complexiteit van het managen van diversiteit in teams
De toenemende diversiteit op de werkvloer vraagt om gedegen management van deze verschillen door organisaties. Een groot aantal organisaties is al actief bezig met het vergroten van diversiteit en inclusie van medewerkers (zie bv. diversiteitinbedrijf.nl), maar er is meer nodig dan het vergroten van diversiteit en mensen zich als individu thuis laten voelen. Medewerkers werken namelijk vaak in teamverband, waarin diversiteit zowel positieve als negatieve effecten kan hebben. Gelukkig is veel wetenschappelijk onderzoek naar teamdiversiteit gedaan dat inzicht kan verschaffen in hoe diversiteit aangestuurd kan worden. In dit artikel geef ik een overzicht van de huidige stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek naar diversiteit in teams.
Statushouder in dienst?
Statushouders vormen een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt. De bereidheid van werkgevers is cruciaal voor de arbeidsmarktparticipatie van statushouders. Dit onderzoek gaat na waarom sommige werkgevers een statushouder in dienst nemen en anderen niet. De combinatie van interviews en een vignettenstudie laat zien dat naast kenmerken van statushouders ook organisatiekenmerken en de institutionele context een rol spelen. Wanneer de statushouder de taal spreekt en een relevante opleiding heeft gevolgd in het herkomstland, zijn werkgevers in dit onderzoek eerder geneigd de statushouder in dienst te nemen. Motivatie en gezondheid vormen hierbij noodzakelijke voorwaarden. Daarnaast zijn organisatiekenmerken van belang: kleine organisaties, organisaties met moeilijk vervulbare vacatures en organisaties met aandacht voor diversiteit lijken eerder geneigd een statushouder in dienst te nemen.
Nieuwe artikelen
Hou talentenprogramma’s exclusief
Talentprogramma’s kunnen zich beter op kleine groepen richten dan proberen ‘inclusief’ te zijn voor een grote groep werknemers.
Werknemer heeft baat bij apps duurzame inzetbaarheid
Apps kunnen bijdragen aan de inzetbaarheid van werknemers. Dat concludeert Tinka van Vuuren na onderzoek van het gebruik en effect van apps op duurzame inzetbaarheid. ‘Een app is goed in te zetten als aftrap van een aanpak, of als onderdeel van beleid of een jaarplan.’
Columns
25 jaar
Op 21 maart 1998 verscheen het eerste nummer van het Tijdschrift voor HRM. Dat is nu dus precies vijfentwintig jaar geleden. Terugbladerend in de eerste jaargangen valt op, dat de meeste thema’s waarover we publiceerden, nu nog steeds actueel zijn.
Impactfactor of factor impact
Wetenschappers en onderzoekers hebben elkaar harder nodig dan ooit om samen tot nieuwe kennis en nieuwe praktijken te komen en samen onderzoekend en reflecterend échte impact te maken.
Recensies
Beste medewerker, hoe gaat het?
De tien ingrediënten worden bijzonder zorgvuldig besproken, telkens wetenschappelijk onderbouwd en geïllustreerd met interessante voorbeelden en tips en tricks voor de praktijk. Ze geven het boek een duidelijke structuur en concrete handvaten voor actie en verbetering.
Future of work
Een breed scala van onderwerpen en invalshoeken passeren de revue passeren. Daarbij wordt een antwoord gezocht op de vraag: wat is er nodig om sociale en technologische innovaties duurzamer toe te passen in het Nederlandse bedrijfsleven?
Events
Boeksignalering
Schaamteloos nieuwsgierig
Nieuwsgierigheid is een natuurlijk overlevingsmechanisme en een bron van inspiratie en energie. Het geeft je richting en zorgt dat je blijft leren en ontwikkelen. Vroeger was er lang niet altijd ruimte voor nieuwsgierigheid, maar dat is aan het veranderen.
HR met ballen
In zijn boek wil Bob Zeegers HR-professionals helpen door alle zure appels heen te bijten. Want als zij dat doen, is het HR-vak gewoon het mooiste vak ter wereld.
Overig nieuws
Podcast: Strategische personeelsplanning, wat werkt?
Aflevering 5: Strategische Personeelsplanning. De arbeidsmarkt is krap, vergrijzing slaat toe, andere businessmodellen, verduurzaming, kortom er wordt nogal wat gevraagd van de collega’s in jouw organisatie. Hoe zorg je ervoor dat je morgen en overmorgen de juiste kwaliteiten en kennis in huis hebt?
Lezersoproep: Doet u onderzoek naar HR?
Tijdschrift voor HRM is op zoek naar nieuwe, mooie artikelen voor het (online) magazine.
Nieuw redactielid: Stephan Corporaal
Stephan Corporaal (1985) is per 14 maart toegetreden tot de redactie van het Tijdschrift voor HRM. Stephan is lector Human Capital op Saxion en bij [...]