Artikelen

(Zelf)leiderschap en werkdruk aan Nederlandse universiteiten

Steeds meer Nederlandse werkgevers onderkennen de noodzaak om werkdruk actief aan te pakken. Dit is niet verbazingwekkend, want werkdruk en andere genoemde oorzaken van werkstress zijn kostbaar. In dit artikel wordt onderkend dat werkdrukbeheersing een taak ofwel verantwoordelijkheid is van organisaties en medewerkers. Ook de Nederlandse academische sector heeft een groot werkdruk-probleem en daarom moeten alle Nederlandse universiteiten aan de slag om de werkdruk beheersbaar te maken. Concreet stellen we de vraag wat nodig is voor het versterken van (zelf)leiderschap ten bate van werkdrukbeheersing aan Nederlandse universiteiten. Om deze onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden maken we gebruik van de Ability-Motivation-Opportunity (AMO)-theorie en passen deze voor de eerste keer toe in de context van werkdrukbeheersing bij Nederlandse universiteiten.

Leidinggevenden en medewerkers kunnen en moeten gezamenlijk aan werkdrukbeheersing werken. De verantwoordelijkheid voor werkdrukmanagement ligt echter niet alleen maar bij (toekomstige) leidinggevenden en medewerkers. Ook HR en de organisatietop zijn aan zet. Voor deze actoren worden specifieke aanbevelingen ontwikkeld die antwoord geven op de vraag welke AMO medewerkers en leidinggevenden nodig hebben ten bate van werkdrukbeheersing.

De complexiteit van het managen van diversiteit in teams

De toenemende diversiteit op de werkvloer vraagt om gedegen management van deze verschillen door organisaties. Een groot aantal organisaties is al actief bezig met het vergroten van diversiteit en inclusie van medewerkers (zie bv. diversiteitinbedrijf.nl), maar er is meer nodig dan het vergroten van diversiteit en mensen zich als individu thuis laten voelen. Medewerkers werken namelijk vaak in teamverband, waarin diversiteit zowel positieve als negatieve effecten kan hebben. Gelukkig is veel wetenschappelijk onderzoek naar teamdiversiteit gedaan dat inzicht kan verschaffen in hoe diversiteit aangestuurd kan worden. In dit artikel geef ik een overzicht van de huidige stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek naar diversiteit in teams.

Uit dit overzicht blijkt onder andere dat de effectiviteit van management van diversiteit grotendeels afhankelijk is van de mate waarin teamleden een positieve overtuiging over en goede omgangsvaardigheden met diversiteit hebben. Het artikel eindigt met enkele aanbevelingen voor managers en HR medewerkers en adviseurs die te maken hebben met diversiteit in hun teams en hun organisatie.

Statushouder in dienst?

Statushouders vormen een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt. De bereidheid van werkgevers is cruciaal voor de arbeidsmarktparticipatie van statushouders. Dit onderzoek gaat na waarom sommige werkgevers een statushouder in dienst nemen en anderen niet. De combinatie van interviews en een vignettenstudie laat zien dat naast kenmerken van statushouders ook organisatiekenmerken en de institutionele context een rol spelen. Wanneer de statushouder de taal spreekt en een relevante opleiding heeft gevolgd in het herkomstland, zijn werkgevers in dit onderzoek eerder geneigd de statushouder in dienst te nemen. Motivatie en gezondheid vormen hierbij noodzakelijke voorwaarden. Daarnaast zijn organisatiekenmerken van belang: kleine organisaties, organisaties met moeilijk vervulbare vacatures en organisaties met aandacht voor diversiteit lijken eerder geneigd een statushouder in dienst te nemen.

De bevindingen laten tevens zien dat capaciteit op de werkvloer om de statushouder te begeleiden van belang is alsmede intern draagvlak voor deze beslissing. Tot slot speelt de institutionele context een rol. Wanneer werkgevers andere werkgevers kennen met een statushouder in dienst, lijken zij eerder geneigd om zelf een statushouder in dienst te nemen. Sociaal beleid vanuit de gemeente heeft een stimulerende werking bij het aannemen van een statushouder.

Nieuwe artikelen

Proactiviteit een onmisbaar element in agile werken

09 / 07 / 2024|

Onderzoek van Twemlow en Tims toont aan dat proactief gedrag in agile teams wordt bevorderd door positieve reacties van teamleden en klanten, wat leidt tot betere werkprocessen en effectievere teams. Sociale steun is essentieel voor het stimuleren van proactiviteit.

Columns

Eén organisatie, twee werelden

01 / 07 / 2024|

Het onderzoek van KIS toont racisme op de werkvloer bij gemeenten. Medewerkers met een migratieachtergrond ervaren vaak racistische opmerkingen en uitsluiting bij promoties. Leidinggevenden zonder migratieachtergrond zijn zich hier vaak niet van bewust. Objectieve procedures en trainingen voor leidinggevenden kunnen helpen deze ongelijkheid te verminderen.

De schaduwkant van HRM

15 / 04 / 2024|

Alle goedbedoelde ondersteuning van HRM'ers ten spijt, soms kan het ook te veel van het goede zijn. Te veel ondersteuning vanuit de organisatie kan juist risico’s opleveren voor de prestaties en het welzijn van medewerkers. Deze schaduwzijde is nog onderbelicht.

Recensies

HRM en disruptieve technologie: een actueel overzichtswerk

18 / 07 / 2024|

Het boek 'Human Resource Management and Disruptive Technologies' biedt een actueel overzicht van hoe disruptieve technologieën zoals AI HR beïnvloeden. Het benadrukt het belang van mensgerichte keuzes en HR's rol in het verantwoord inzetten van technologie, met concrete voorbeelden en perspectieven voor onderzoekers en professionals.

Middenmanagement: van nutteloze leemlaag tot onmisbare strategische schakel

14 / 05 / 2024|

Middenmanagement ondergaat een herwaardering, tegengesteld aan eerdere trends van zelfsturende teams. "Leading from the Middle" belicht de cruciale rol van middenmanagers in strategie en innovatie. Het boek schetst vier essentiële rollen en biedt praktische en theoretische inzichten, maar mist strakke definities en richt zich op discussie en reflectie over leiderschap en cultuur.

Events

Online launchevent van vernieuwde XpertHR

XpertHR ontwikkelde nieuwe producten om hun visie en richting uit te breiden. Voor een volledig begrip van de transformatie van XpertHR, lanceert onze partner een webinar voor klanten, prospects en partners.

Dutch HRM Network conference: Call for abstracts

Van 6 tot en met 8 november 2024 vindt de 13de internationale conferentie van het Dutch HRM Network plaats aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Centraal in het thema dit jaar staat een blik op de toekomst van HRM en werk

Boeksignalering

Op zoek naar passend werk

12 / 06 / 2024|

In het boek 'Op zoek naar passend werk' onderzoekt arbeidspsycholoog Martha Meerman de impact van baanverlies tijdens de coronacrisis op twaalf individuen: van kamermeisje tot dirigent. Ze beschrijft obstakels, hulp bij herstel, en roept op tot dialoog over zinvol, duurzaam werk en bestaanszekerheid in de arbeidsmarkt.

Groeimindset

18 / 03 / 2024|

Sportpsychologen Bart Heuvingh en Tim Koning ontwikkelden de open hand-methode waarmee talloze sporters, studenten, docenten, ouders, werknemers en managers geholpen werden met het aanleren van een nieuwe mindset: de groeimindset - een mindset die je leert anders te kijken naar de eigen prestaties en meer te vertrouwen op het eigen leervermogen.

Overig nieuws

Auteurs gezocht: Themanummer Algoritmisch HRM

13 / 02 / 2024|

Algoritme en kunstmatige intelligentie binnen het HRM domein De wereldwijde toepassing van technologieën als algoritmes en kunstmatige intelligentie (AI) neemt in sneltreinvaart toe. Deze ‘slimme’ [...]

Enquête: Design Thinking

09 / 11 / 2023|

LEZERSENQUÊTE | Help ons met jouw waardevolle inzichten Dit jaar werkt het Tijdschrift van HRM samen met een groep masterstudenten van de Erasmus Universiteit. [...]

Drieluik: HR terug in de tijd

02 / 11 / 2023|

Niet alleen het vak van de HR-professional verandert, ook de gewoonten en gebruiken op de werkvloer. Hoe kijkt men nu naar hun geleefde werkleven? Drie studenten interviewden hun grootouders.