Artikelen
Leidinggevenden spelen grote rol in welzijn medewerkers
Dr. Anouk Decuypere's onderzoek toont aan dat positieve leiderschapsstijlen, zoals dienend en ethisch leiderschap, bevlogenheid en welzijn van werknemers bevorderen. Aandachtige communicatie en het vervullen van psychologische behoeften zijn cruciaal voor een betrokken en productieve werkomgeving.
Proactiviteit een onmisbaar element in agile werken
Onderzoek van Twemlow en Tims toont aan dat proactief gedrag in agile teams wordt bevorderd door positieve reacties van teamleden en klanten, wat leidt tot betere werkprocessen en effectievere teams. Sociale steun is essentieel voor het stimuleren van proactiviteit.
Jobcrafting als krachtig instrument voor goede fit tussen werknemers en hun werk
Jobcrafting kan een belangrijke meerwaarde vormen voor werknemers en organisaties als het goed begrepen en toegepast wordt. Lorenz Verelst's publicatie biedt nieuwe inzichten en aanbevelingen. Jobcrafting, zowel approach als avoidance, heeft positieve effecten op prestaties, welzijn en openheid voor verandering.
Gedeeld werkgeverschap als innovatieve oplossing voor personeelsuitdagingen
Gedeeld werkgeverschap is een innovatieve manier om werk te organiseren waarbij organisaties samenwerken om personeelstekorten en -overschotten op te lossen. Door verder te kijken dan de eigen organisatiegrenzen, kunnen bedrijven beter inspelen op de uitdagingen van de moderne arbeidsmarkt
Genderongelijkheid ondermijnt Leven Lang Leren
De publicatie ‘Een leven lang leren is niet genderneutraal’ door Ingeborg Kroese onthult genderongelijkheid in levenslang leren. De studie toont aan dat traditionele gendernormen deelname en succes van vrouwen belemmeren en pleit voor genderbewustzijn bij HR-professionals en een inclusievere benadering van trainingsprogramma's.
HRM-evolutie in Nederland en Vlaanderen: 25 jaar in retrospectief
Het vervolgartikel van het Tijdschrift voor HRM onderzoekt de 25-jarige ontwikkeling van HRM-onderzoek in Nederland en Vlaanderen, van institutionele naar organisatorische perspectieven. Het identificeert uitdagingen, toekomstperspectieven en benadrukt de noodzaak van samenwerking tussen wetenschap en praktijk.
Denkbeelden en overtuigingen sterk bepalend voor toekomst van werk
De toekomst van werk is onzeker, open, maar zeker niet leeg. In een recente publicatie van prof. dr. Nicky Dries, getiteld 'De toekomst van werk: Uiteenlopende denkbeelden', wordt de toekomstige arbeidswereld grondig onderzocht. Volgens Dries evolueren we mee met veranderingen in technologie en de wereld, [...]
ChatGPT en GenAI in Recruitment – Legitimiteit onder de loep
Ontdek of het gebruik van GenAI binnen HR legitiem is en leer over juridische aandachtspunten en AVG-compatibiliteit in het artikel 'ChatGPT in recruitment – (geen) goede match! Het juridisch speelveld in vogelvlucht'.
Loopbaanshocks als COVID-19 pandemie dwingen academici tot reflectie op loopbaaninvesteringen
Het recent verschenen artikel ‘Zegen, vloek of grijs gebied? Het dynamisch effect van de COVID-19 pandemie op wetenschappelijke loopbanen in de academische medische sector', door Van Helden et al., onderzoekt de impact van de COVID-19 pandemie op de loopbanen van zowel klinische als niet-klinische [...]
Nieuw licht op Impact van Technologische Ontwikkelingen op HR-professionals en HRM-onderwijs
HR-professionals staan voor uitdagingen, zoals technologiebewustzijn, beperkte betrokkenheid, onderbezetting en verhoogde werkintensiteit. Het onderzoek benadrukt het belang van technologie-educatie en strategische betrokkenheid voor effectieve implementatie en waardecreatie in een snel veranderend landschap.